O dramatické chvíle se ale v Přerově postarali dva mladíci, kteří se procházeli po zamrzlé Bečvě a nečekaně je smetly plovoucí kry. Zachránila je pouze duchapřítomnost dělníků na stavbě Tyršova mostu.

V Teplicích platil druhý povodňový stupeň

Pracovníci Povodí Moravy byli v terénu už od rána. Na dvou místech se snažili s pomocí kráčejících bagrů rozbít ledovou celinu, která se držela u břehů. Asi nejvíce ker se nahromadilo v úseku mezi Lipníkem a Týnem nad Bečvou. Kvůli zlepšení průtočnosti Bečvy se ale odstraňovaly bariéry i na jezu u elektrárny v Přerově.

V Hranicích i v Lipníku zasedaly od rána povodňové komise, které jsou v pohotovosti už několik dní. „U Týna se vytvořila velká bariéra, a ta se zastavila až u Škrabalky. Do pohybu se dalo najednou velké množství ledu, a Bečvou tak protékalo 70 kubíků za vteřinu,“ informoval starosta Lipníku na Bečvou Miloslav Přikryl.

„Kvůli bezpečnosti obyvatel se chystáme preventivně uzavřít cyklostezku v úsecích mezi Lipníkem a Týnem, a pak i od Lipníku k Oseckému jezu,“ doplnil ho vrchní strážník Městské policie v Lipníku Pavel Maloch.

Zástupci Městského úřadu v Lipníku obcházeli majitele rodinných domů v Týně nad Bečvou, které se nacházejí v záplavovém území. „Kritickými místy jsou zejména sjezdy do řeky, kde je snížený terén a voda může rychle vyběhnout,“ ukazovala na místě tajemnice Městského úřadu v Lipníku Xenie Pospíšilová. Hasiči kvůli obavám z rozlití vody stavěli u břehu řeky v Týně nad Bečvou protipovodňovou hráz z pytlů.

Hřiště v Ústí bylo pod vodou

Složitá byla situace v Ústí na Hranicku, kde se voda rozlila na místní hřiště. Do obytné části ale naštěstí nezasáhla. „Obešli jsme obyvatele a informovali je o možných rizicích. Někteří se zapojili i do záchranných prací s odklízením. V devadesátém sedmém byly venku skoro dva metry vody. Lidi už mají zkušenosti, vědí, jak se v takové situaci chovat,“ popsal místostarosta Ústí Jaromír Nedbal.

Ledy začaly pořádně praskat zrovna v době, kdy místní obyvatelé vyklízeli to nejnutnější ze sportovního areálu.

„V Hranicích všechno stojí a k nám se to všechno vrací. Bylo to hrozně rychlé. Byli jsme ale nachystaní. To, co je teď nejvíce pod vodou, bylo už vyklizené,“ dodal místostarosta. Ten na pomoc s odklízením věcí ze sportovního areálu zavolal také samotné hráče. „Jsme tady hodinu a za tu dobu voda stoupla o metr. Vyklidili jsme šatny a teď čekáme, co bude dál,“ vylíčil Petr Ševčík, fotbalista Sokolu Ústí.

Hladina řeky v Ústí dosahovala kolem jedné hodiny odpoledne až na místní komunikaci a bylo jen otázkou času, kdy se průjezd obcí zcela znemožní. K tomu také nakonec došlo, ovšem jen na malou chvíli. Hhned poté, co se hladina Bečvy hnula, voda z obce obrovskou rychlostí ustupovala. Během dvou hodin tak v Ústí opadla o jeden a půl metru.

PODÍVEJTE SE: Zaplavené hřiště v Ústí a pytlování u Týna očima hasičů

Ledy lámaly kráčející bagry

V Hranicích museli pracovníci Povodí Moravy už dopoledne přistoupit k manipulaci s jezem. „Kry totiž narostly asi o metr,“ vysvětlila to mluvčí Povodí Veronika Slámová.

Povodňová komise zde zasedala už dopoledne, a poté se sešla ještě jednou v odpoledních hodinách.

„V Beskydech celou noc pršelo a situace se může neustále měnit. Z hradby ledů se může udělat hráz a voda by tak mohla vytéct na břehy a do ulic,“ vylíčil obavy po jednání povodňové komise velitel Městské policie v Hranicích Miroslav Mann.

Strážníci podle něj vyjeli do nejvíce ohrožených lokalit – například Kropáčovy nebo Žáčkovy ulice a informovali občany, že může dojít k vylití vody ze břehů a do ulic.

„Pokud se bude manipulovat s jezem a bude se zvedat hladina, dojde k praskání ledu, který vyskakuje až na břehy. Naše práce tedy nyní spočívá i v upozornění některých zvědavců, kteří se na tok jdou podívat. Aby nebyli ohroženi na životě a na zdraví,“ řekl Miroslav Mann.

Odpoledne si už mohli obyvatelé Hranic oddychnout. „Ledy povolily, takže v podstatě není co řešit. Vypadá, že by už nic hrozit nemělo,“ řekl mluvčí Městského úřadu v Hranicích Petr Bakovský.

„Na jezu došlo k manipulaci, tím klesla hladina a ledy se roztrhaly a postupně to povolovalo.Větší kry zůstávají na březích podél toku, menší kusy plují po Bečvě, a to poměrně velice rychle,“ dodal.

Manévr přiblížil správce hranického jezu Jaromír Capil. „Asi natřikrát jsme lámali led v nadjezí. Měli jsme nachystané i bagry, ale ty teoreticky nemusely zasáhnout, protože z Valašska se uvolnily další ledy, které provázel zvýšený průtok,“ popsal.

Zvýšený průtok se pak opřel do bariéry, která začínala přibližně v Ústí a končila zhruba v Teplicích. Led, který ležel podél Kropáčovy ulice, praskl a obrovská váha ker se protlačila. Pak už to šlo ráz na ráz,“ přiblížil správce hranického jezu Jaromír Capil.

Kry se v Přerově staly atrakcí

Rychlost, s jakou se kry po Bečvě pohybovaly, dosahovala podle mluvčí Povodí Moravy Veroniky Slámové asi padesáti kilometrů za hodinu. Ledové bariéry pluly po proudu od Lipníku a až do Oseku, kde se valily přes místní jez směrem na Přerov. Tam dorazily kolem půl páté odpoledne.

Zástupci povodňové komise v Přerově spolu s hasiči a pracovníky Povodí Moravy s napětím sledovali, jak se jim podaří překonat dva rozestavěné mosty v Přerově – Tyršův a železniční.

„Povodňová komise byla svolána už ráno, takže jsme byli nachystaní. Nějaké škody vznikly na Tyršově mostě, kde došlo k poškození elektriky a rozvaděče. V nejbližších dnech se navíc měly montovat na mostě ledolamy, takže se kvůli tomu čistily pilíře,“ shrnul náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS), který byl na místě.

Podle něj se kvůli lepšímu průtoku ledových ker odstranila část zábradlí lávky U Tenisu. „Voda sice přišla o půl hodiny dříve, ale vše se podařilo zvládnout,“ řekl. Komplikace nebyly ani na jezu v Přerově, v jehož blízkosti teď probíhá další náročná stavba – rekonstrukce železničního mostu. I přes ten ledy propluly bez potíží.

„Situaci hasiči stále monitorují, a pokud hladce projdou i Kojetínem, nemělo by dojít k větším problémům,“ konstatoval šéf přerovských hasičů Miroslav Čoček. Z rozlití vody neměli strach ani v Troubkách nad Bečvou, kde se vlévá řeka Bečva do Moravy. „Jez v Troubkách by měl tuto situaci zvládnout,“ konstatoval troubecký starosta Radek Brázda.

PODÍVEJTE SE: Kolem půl páté odpoledne dorazily ledové kry do Přerova, kde se staly atrakcí pro kolemjdoucí. Lidé si pohyb plovoucích ledů fotili a natáčeli na video.

SOUVISEJÍCÍ + FOTOGALERIE Z LÁMÁNÍ KER NA PŘEROVSKU: Ledy se pohnuly, Bečva se zvedá. Voda zalila hřiště v Ústí, v Týně stavějí hráz