Vítězné domácí slivovičky a likéry představí pořadatelský Svaz zahrádkářů na výstavě v Benově už 20. března a nejlepší výrobce získá jako odměnu pohár od starosty obce.

„Nejčastěji dělám slivovičku ze švestek a pálit jezdím do Lipové,“ řekl vítěz jednoho z prvních beňovských Slivkoštů Josef Černý, který letos zaslal do soutěže patnáct vzorků. K výrobě destilátů ho podle jeho slov přivedl otec. „Když přijede nějaká návštěva, tak si s ní dám čtvrtku, sám ale nepiju,“ poznamenal.

A jaký je zaručený recept na dobrou slivovici? „Hlavně udělat dobrý kvas a ne nějakou shnilotinu. Musí se to dělat s láskou. Já vždycky říkám, že slivovice je mletá poezie,“ vysvětloval Černý. Ten prý nejčastěji pálí z trnek, ale nebrání se ani experimentům.

„Už jsem vyzkoušel skoro všechno. Třeba hroznová, ta nemá chybu, stejně tak, jako když se udělá z bezinek. Dobrá je ale i broskvová a nebo hrušková. Zkoušel jsem i ostružiny a jahody, ale ty jsem dělal poprvé a naposledy, nevoní mi totiž,“ dodal.

Na Slivkoštu v Beňově se degustují i likéry. „Jsou tu vzorky z různého ovoce, třeba černého rybízu, ale také mandlové, čokoládové a nebo bylinné,“ vylíčila jedna z degustátorek Vlasta Zehnálková, která hodnotila vzorky společně se svými dvěma kamarádkami. „Posuzujeme hlavně barvu a vůni, ale nejdůležitější je jemnost a harmonie,“ doplnila ji další z přítomných Věra Skopalová.

Podle starosty Beňova Ivo Pitnera vybere početná komise ty nejlepší vzorky v pěti kategoriích. „Loňským vítězem slivkoštu se stal Antonín Pospíšil z Beňova, který vyhrál se svou trnkovou slivovicí,“ připomněl starosta.