„Tyto závody jsme začali pořádat ze dvou důvodů. Chtěli jsme nabídnout hranickým obyvatelům jiné sportovní možnosti, než jsou ve městě běžné, a také jsme chtěli oživit park a využít jej, když je nyní tak krásně spravený," vysvětlil ředitel soutěže Petr Kroča.

Ve všech dětských kategoriích se utkalo dohromady pětaosmdesát dětí. V kategorii od tří do pěti let startovala i Vendulka Heryánová, která teprve nedávno oslavila třetí narozeniny.

„Přihlásil jsem ji asi před měsícem. Vendulka běhá moc ráda, ale do ničeho ji nenutím. Prostě běhá hlavně pro radost," usmíval se spokojený otec Josef, který se závodů účastnil minulý rok na vytrvalostní trati.

„Potom, co jsme ji přihlásili, už nemluvila téměř o ničem jiném. Pořád nám říkala, jak moc se těší," dodala manželka Jana. „S Vendulkou to běhání všichni prožíváme a fandíme, jak se dá," potvrdili shodně oba rodiče.

Poté, co Vendulka proběhla cílem, spokojeně se usmívala.

„Dobře se mi běželo. Doběhla jsem někde mezi. Za odměnu jsem dostala kokinko, čokoládku a oplatek," pověděla malá běžkyně, která se už zúčastnila dalších dvou podobných závodů pro děti.

„Vzali jsme ji na hranickou Čokoládovou tretru, kde skončila druhá, poté jsme s ní jeli i do Olomouce, kde byla šestá," řekl tak Josef Heryán.

Dalšími odvážnými běžkyněmi byly také tři ženy z klanu Majkutových, které si zkusily, co se v nich skrývá. Maminka Markéta vzala své dvě dcery Lauru a Kláru.

„Laura byla první a Klára je taková pohodářka, ona to moc neprožívá, takže skončila pátá. Já poběžím tří tisícovou trasu, ale sama. S holkama bych to nezvládla, musela bych je asi celou dobu nést," rozesmála se sportovně založená maminka.

Asi nejvíce závodníků měla rodina Martochových.

„Startují nám tady všechny čtyři děti. Osmnáctiměsíční Eliana, šestiletá Apolenka, osmiletá Livie i desetiletý Filip," pověděli rodiče Martochovi.

„Už se těším, až poběžím. Tipuju, že budu šestý od konce," usmíval se Filip, který nakonec skončil třetí v kategorii chlapců do jedenácti let. „Všechny naše děti jsou sportovně nadané. Holky chodí do atletiky a Filip dělá kanoistiku. Snažíme se je podporovat co nejvíc," dodali ještě rodiče.

Letošního ročníku se zúčastnilo 140 závodníku.

„Jde o rekordní počet. Vůbec jsme nečekali tak obrovskou účast, ale díky zkušenostem z předchozích ročníků se nám to snad podařilo zvládnout. Příští rok věřím, že to bude tři sta běžců," zhodnotil závody Petr Kroča a jeho syn Michal dodal, že příští ročník by rádi soutěž posunuli na další úroveň.

„Chceme příští rok použít čipovou technologii, dále bychom zde chtěli více atrakcí a oslovit více sponzorů. Prostě závody pojmout více profesionálněji," uzavřel Michal Kroča s tím, že vítězové si s sebou odnesli nejen dobrý pocit, ale spoustu hodnotných dárků a sladkých odměn.