Situace by se však v příštích letech mohla zlepšit.

V místě mezi náměstím Míru, Nádražní ulicí a ulicí Rybníček mají vzniknout přechody pro chodce a další bezpečnostní prvky. Možná i retardér.

„V letošním roce bychom chtěli dokončit projektovou dokumentaci ke stavebnímu povolení. Jedná se o křižovatku krajských silnic, takže proběhly konzultace se Správou silnic Olomouckého kraje," řekla starostka městyse Júlia Vozáková.

Účelem stavby je rekonstrukce křižovatky krajských silnic v centru městyse, rekonstrukce přilehlých chodníků a přechodů pro chodce.

Vedení HustopečÍ uvažovalo o nápravě nepřehledné křižovatky prostřednictvím několika studií už v roce 2008, ovšem například původně zamýšlený kruhový objezd kvůli omezeným rozměrovým parametrům neprošel. Další uvažované varianty navíc přibrzdily povodně v roce 2009 a odstranění jejich následků mělo pochopitelně přednost.

Městys se tak stavem rozcestí pod kostelem Povýšení svatého Kříže intenzivněji zabývá až v posledních letech, zatím se prý alespoň podařilo omezit stání kamionů u zámku.

I mě málem v křižovatce srazilo auto, říká starostka

„Jedná se o historický uzel, kterým prochází spousta lidí. Děti tudy chodí do školy, poblíž stojí kostel, obchody, restaurace a firmy. I proto jsme hledali řešení, jak situaci ošetřit," uvedla starostka, která prý byla dříve sama svědkem nepozorného průjezdu křižovatkou.

„I mě málem v křižovatce srazilo auto, které jelo z vedlejší cesty, a určitě nejsem jediná. Někteří prostě vjedou do křižovatky, přestože neví, kdo má přednost," sdělila.

Podobný názor zastává také dotázaná Růžena Hromková.

„Někdo opravdu trochu váhá, když ke křižovatce přijede, netuší, kde je hlavní cesta. Řidič by si sice měl všimnout značky před křižovatkou, ale ne vždycky tomu tak je," poznamenala.

Řešení situace souvisí také s posouzením a případným vykácením tří nebo čtyř stromů. Ty by následně nahradila výsadba nových dřevin. Městys požádal majitele pozemku Správu silnic Olomouckého kraje o zařazení daného projektu do plánu akcí na příští rok, případně se bude spolupodílet na financování realizace projektu.