Pracovat takzvaně načerno se rozhodně nevyplatí ani lidem, kteří jsou na úřadu práce, hrozí jim totiž půlroční vyškrtnutí z evidence.

Období dovolených potřebují nejrůznější zaměstnavatelé pokrýt pracovní silou, a tak využívají brigádníky.

Jakoukoli práci je třeba stvrdit smlouvou, většinou dohodou o provedení práce, protože termín brigáda vlastně zákoník ani nezná.

Na dohodu může zaměstnanec odpracovat až 300 hodin ročně, což prázdninovou brigádu snadno pokryje.

Na studenty se však mnohdy snaží dočasní šéfové vyzrát.

„Studenti jsou skupinou osob, vůči níž se někteří zaměstnavatelé vymezují tak, že formální uzavírání pracovněprávního vztahu není potřeba, a zaměstnají studenty bez smlouvy, tedy nelegálně," okomentoval vedoucí inspektorátu práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj Libor Černý.

Manželé mohou bez smlouvy

Zejména menší zaměstnavatelé na rozdíl od korporací mohou zákon obcházet.

Za práci načerno přitom velkým firmám i drobnějším živnostníkům hrozí pokuta až deset milionů korun a bez finanční újmy nemusí vyváznout ani sami brigádníci, vystavují se riziku pokuty až za sto tisíc.

Výjimku mají manželé a registrovaní partneři osob samostatně výdělečně činných, ti mohou v práci spolupracovat se svými protějšky i bez smlouvy, to ovšem neplatí u společností, které jsou právnickými osobami.

Do velkých potíží se mohou dostat lidé, kteří jsou registrovaní na úřadu práce, a přitom si někde pod rukou přivydělávají.

Kromě stotisícové pokuty si koledují o problémy s úřadem práce.

„V takovém případě zahájí úřad správní řízení o klientově sankčním vyřazení z evidence, a to na dobu šesti měsíců. V roce 2015 vyřadil Úřad práce ČR na základě výkonu nelegálního zaměstnání v Olomouckém kraji čtyři uchazeče o zaměstnání," sdělil Jiří Šabata, ředitel olomoucké pobočky úřadu práce.

Stovky kontrol ročně

V Olomouckém kraji zatím od začátku roku provedl inspektorát práce celkem 279 kontrol, loni stačilo 14 krajských inspektorů prověřit 662 zaměstnavatelů.

„Kontroly pochopitelně probíhají bez předchozího ohlášení a v minimálním počtu dvou inspektorů," upřesnil Libor Černý.

Firmy, které inspektoři navštíví, jsou vybrány buďto na základě podnětů vnitřních či vnějších od lidí, firem nebo jiných orgánů, případně monitoringem situace v oblasti a v neposlední řadě na základě mimořádných kontrolních akcí.

Na jaké subjekty se zaměří inspektorát letos o prázdninách, nechtěl Libor Černý prozradit.