Díky rekordnímu ponoru v minulém roce, kdy se zjistilo, že je Hranická propast tou nejhlubší zatopenou na světě, se vyrojila spousta nápadů. Nejjasnějším z nich je vybudování infocentra ve staré budově železniční stanice Teplice nad Bečvou. Začít by se mohlo již brzy.

„Momentálně je vypsána soutěž a předpokládaná hodnota zakázky je 700 tisíc bez DPH. Práce by měly probíhat na podzim letošního roku,“ zmínil se o přislíbené dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj mluvčí města Petr Bakovský.

Ilustrační foto
Muž v Drahotuších zabodl sokovi nůž do hrudníku
Potápěči vylovili polského robota z Hranické propasti.
VIDEO: Po osmi měsících vydala Hranická propast uvízlého robota

Už tu mělo být dříve

„Už dávno tady mělo být informační centrum, které zde nesmírně chybí. Celý přístup k propasti, jeskyním i lázním z tohoto výchozího bodu je strašně zanedbaný a dlouhá léta byl opomíjený. Je to částečně způsobeno i tím, že jde o velmi komplikované území,“ vyjádřila se dříve vedoucí Zbrašovský aragonitových jeskyní Barbora Šimečková.

Prostředky z dotace by mělo město využít k nejnutnějším opravám nádražní budovy a vytvoření infocentra s několika expozicemi. Bližší informace budou známy až na podzim, kdy se začne infocentrum realizovat.

Bývalá železniční stanice v Teplicích nad Bečvou by se měla proměnit v informační centrum Hranické propasti
Unikátní Hranické propasti chybí infocentrum i lepší přístup