A to i přes problémy s tuzemskou produkcí, které letos nepřálo počasí. Lékaři přírodní šťávu s obsahem alkoholu do sedmi procent doporučují, především pro střevní očistu, ovšem radí popíjet pouze kvalitní burčák a hlavně s mírou.

„Hosté se zajímají o čistící účinek burčáku a mnozí uvádějí, že ho pijí právě proto, aby si pročistili organizmus, především střeva. Sepsali jsme základní informace o burčáku, které najdou na stolech a u prodejního pultu,“ uvedl David Pravda, majitel jedné z olomouckých vinoték a vináren.

„Ve vinárně i v prodejně se o čištění diskutuje. Účinek je samozřejmě individuální, pokud jde o čištění střev – někomu stačí dvě deci, máme však i zákazníky, kteří vypijí tři čtyři litry na večer…,“ poznamenal s nadsázkou Pravda.

I když letošní burčák poznamenala nepřízeň počasí a úroda je u některých moravských vinařů na polovině obvyklé produkce, Olomoučanům kvašený mošt z maďarských či slovenských hroznů zachutnal.

„Zájem je stejný, spíše ještě o něco větší než v loňském roce, i přesto, že pravý burčák z moravských hroznů prodáváme až v těchto dnech. Červený bude koncem tohoto týdne,“ poznamenal majitel vinoték Pravda.

„Lidé si burčák oblíbili, což je dobře. Vysokoškoláci, kteří se do města v těchto dnech vrátili, si k nám pro burčák hojně chodí,“ podotkl.

Čistí a je i výživný

Lékařka Jarmila Ševčíková, která ordinuje na vysokoškolských kolejích a specializuje se na vysokoškolské studenty, potvrzuje prospěšnost pravého, nejlépe ještě nefiltrovaného, burčáku pro celkové očištění organizmu.

„Sama pocházím z vinařského kraje a pro dobrý burčák, nefiltrovaný, jezdíme přímo k vinaři. Kvalitní burčák je jistě prospěšný, nejen pro pročištění střev, také krve, posiluje imunitu, dodává tělu jednoduché cukry. Ale všeho s mírou! Můžeme ho vypít osm litrů, ale samozřejmě postupně. Dvě, tři deci denně,“ doporučila praktická lékařka.

Burčák obsahuje „četné vitamíny“.

Díky kvasinkám jsou v něm obsaženy bílkovinné látky, takže je také výživný. Obsahuje tiamin, jeden z vitamínů skupiny B, který by měl podporovat srdeční činnost.

Kyselina nikotinová a nikotinamid zabraňují nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová zase chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Pozitivní, čistící působnost na trávicí ústrojí je podle vinařů nepochybná.

Burčákomat s chlazeným mokem

Aby na stůl vyznavačů živého moku přišel burčák co nejkvalitnější, letos vymysleli ve Vinařství Chateau Lednice jako první v zemi burčákomat. V Olomouckém kraji je na třech místech. V Olomouci na dvou a v Hranicích.

Jde o speciální nerezovou kulatou vertikální nádobu s nepřerušeným chladícím systémem. Vinná šťáva se stáčí na teplotu čtyři až deset stupňů Celsia.

„Burčák se prodává různě u silnic, což nám přišlo nedůstojné. Každý nemůže jet k vinaři do sklepa, tak jsme hledali řešení, jak jej v dobrém stavu dopravit přímo k zákazníkům,“ vysvětloval novinářům jednatel společnosti Chateau Lednice Roman Žďárský.

Jakou má odezvu na střední Moravě?

„Má úspěch. Zákazníci jsou spokojeni, protože večer si doma dají burčák v opravdu velmi dobré kvalitě. Zatím ovšem nejde o burčák, ten z moravských hroznů budeme dodávat od příštího víkendu. Už začínáme sbírat,“ dodal Žďárský.

Vloni nenašli burčák s vodou

Na prodej kvašené šťávy z vylisovaných hroznů již dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

„Odebralijsme první vzorky a čekáme na výsledky,“ uvedl v pondělí ředitel regionálního pracoviště Jindřich Smička.

Vloni provedli inspektoři čtyři desítky kontrol a výsledek je potěšil. Nenašli případy burčáku s přídavkem vody, což by bylo protizákonné. Kontroloři přímo na místě prodeje posuzují dodržování hygienických předpisů i to, zda nápojům nechybí řádné označení.

Podle zákona se může burčák prodávat až do konce listopadu.

Burčák je vinařským zákonem definován jako částečně prokvašený vinný mošt, který obsahuje nejméně 1 % skutečného obsahu alkoholu a nejvíce 3/5 celkového obsahu alkoholu.

Jeho prodej je omezen na období od 15. srpna do 30. listopadu kalendářního roku sklizně hroznů, z nichž byl vyroben. Burčák je mošt z hroznů, který již mírně kvasí. Dle stadia prokvašení je sladký, ve varu, po zlomení, mydlinák a mladé víno. V každém s

tádiu kvašení má své nadšené obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení, vydrží však vinaři čekat i dlouho do noci.