Demolice komína bývalé likérky Fischer a Hein začala v polovině září a trvala dva týdny. Stavební firma připravila také prostor a zajistila samotnou konstrukci pro vztyčení.

„Na tento sloup jsme pak připravili ocelovou, řádně vypletenou podložku, která bude sloužit čápům k hnízdění. I když nové hnízdo bude asi o sedm metrů níže než to původní na komíně, věříme, že ho čápi na jaře bez problému obsadí,“ uvedl ornitolog a vedoucí Valašského ekocentra Miroslav Dvorský. Hnízdo má v průměru zhruba 140 centimetrů. Podle předpokladů ornitologů si jej čápi sami dostaví a přizpůsobí svým potřebám.

Domov seniorů Hranice. Ilustrační foto
Hranický domov seniorů hlásí 46 nakažených. Žádá o pomoc s provozem

Radnice původně počítala s tím, že komín, který v roce 2018 odkoupila, nechá zrekonstruovat. Tento záměr však město vyhodnotilo jako příliš nákladný, proto se nakonec přiklonilo k demolici. Komín, na kterém čápi hnízdili dlouhé roky, byl již několik let obehnán páskou se zákazem bezprostředního přiblížení. Vzhledem k dezolátnímu stavu totiž hrozil pád některé z cihel.

„Komín s čapím hnízdem na třídě Československé armády je v tak špatném stavu, že jeho oprava by byla příliš nákladná. Podle zpracované studie měla vyjít asi na dva miliony korun. Proto bude komín rozebrán a nahrazen novou konstrukcí,“ vysvětlil ještě před jeho zbouráním mluvčí města Hranice Petr Bakovský. Projekt tak město vyšel pětkrát levněji než by stála oprava.

S rozebírání čapího komínu na třídě Československé armády v Hranicích začali stavebníci 15. září.  Foto z 30. září 2020.
Po čapím komínu zůstala už jen díra. Novou věž i s hnízdem postaví do listopadu