„Nečekali jsme to, ale práce, která se tam udělala, je opravdu vidět. Vesnice je krásná, zelená a velký podíl má na tom moje předchůdkyně Miluše Stržínková, která de facto všechno začala, já jsem jenom slízla smetanu," přibližuje s úsměvem starostka obce Rouské Daniela Tvrdoňová.

Rouské si v soutěži Vesnice roku již před několika lety připsalo významná ocenění – před třemi lety získalo Cenu naděje pro živý venkov a v roce roku 2007 v krajském kole soutěže dokonce dominovalo a odneslo si vítěznou Zlatou stuhu.Starostka obce Rouské Daniela Tvrdoňová přebrala v pátek Zelenou stuhu.

„Rouské, to je rozkvetlá zahrada plná květin a pilných žen, které tuto zahradu spoluvytvářejí a bez kterých by kytky uvadly a záhony zarostly plevelem," zní v hodnocení komise.

Podle starostky Tvrdoňové stojí za udržováním zeleně právě občané.

„Máme spoustu předzahrádek, které jsou sice obecní, ale lidé se je snaží udržovat sami, chtějí mít před domem něco krásného. Takže tato cena patří hlavně lidem, kteří zeleň udržují," říká.

Sama zažila účast v soutěži v roli starostky poprvé.

„Byla to velká nervozita, vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu. I díky podpoře paní Stržínkové, která už to několikrát zažila, se všechno podařilo. Nejtěžší je vymyslet program pro komisi, abychom jí ukázali, co v obci máme," dodala.

Další účasti se ale rozhodně nebrání.

„Pořád je co zlepšovat. Díky soutěži jsme se po letech zviditelnili. Myslím, že každá malá vesnička má co nabídnout. A díky této akci se o nich dozví i široká veřejnost," zdůvodnila účast starostka obce Rouské Daniela Tvrdoňová.