„V noci na pondělí přesouváme naše asistenční centrum pro pomoc válkou zasaženým Ukrajincům do Hanáckých kasáren. Zvýšíme tím prostorovou kapacitu centra,“ informoval v sobotu hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

„Chci poděkovat všem pracovníkům i dobrovolníkům, kteří se na chodu stávajícího a přípravě nového centra podílejí. Odvádějí opravdu skvělou práci,“ uvedl Suchánek.

Asistenční centrum v budově krajského úřadu nedaleko hlavního vlakového nádraží odbaví poslední žadatele v neděli v 19 hodin. „V noci stěhujeme, a od pondělních 7 hodin ráno rozjedeme non-stop centrum na nové adrese,“ sdělil hejtman.

Uprchlíci z Ukrajiny v Asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) v Olomouci. 2. března 2022
Ukrajinští uprchlíci v Olomouci: únava, odhodlání a vděčnost

Bude tam i sbírka

V pondělí odpoledne v Hanáckých kasárnách proběhne od 14 do 17 hodin první den materiální sbírky pro válečné uprchlíky. Lidé mohou přinést trvanlivé potraviny, spacáky nebo zdravotní materiál.

Vše na jednom místě

V asistenčním centru, které funguje ve všech krajských městech v Česku, absolvují žadatelé registrační proces, na jehož konci mají vyřízené vše potřebné pro možnost pobytu v kraji, od povolení k pobytu přes zdravotní pojištění, možnost finanční pomoci od úřadu práce po ubytování. Součástí týmu jsou psychologové a nezbytní tlumočníci.

Registrační a asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny. 4. března 2022
Olomouckým centrem už prošly stovky uprchlíků, přesune se do Hanáckých kasáren

„Uprchlíci si na jednom místě vyřídí registraci, nahlásí se zdravotní pojišťovně a mohou si podat žádost o azyl. Zároveň jsou zde k dispozici pracovníci, kteří jim umí poskytnout zdravotnickou pomoc, psychologickou podporu, předají informace o ubytování, stravě a kontakty na úřady práce,“ shrnul hejtman Suchánek.

Stovky uprchlíků, většinou ženy a děti

Od úterního rána, kdy centrum v Olomouci spustilo provoz, prošly střediskem stovky uprchlíků. Většinou jsou to ženy a děti.

Vzhledem k narůstajícímu počtu žadatelů, aby se příchozí netísnili na chodbách úřadu, ve čtvrtek zajistilo hejtmanství ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého další kapacity pro uprchlíky před budovou úřadu, kde hasiči postavili vyhřívané stany. Uprchlíci v nich najdou teplé nápoje a jídlo, získají zde i vstupní informace.

Nakládka jednoho z kamionů s humanitární pomocí pro ukrajinské město Černivci před hasičskou zbrojnici v olomoucké městské části Černovír. 4. března 2022
Velká solidarita: z Olomouce vezou kamiony na Ukrajinu pomoc za několik milionů

Kraj eviduje náhradní ubytovací kapacity pro více než 7000 běženců. Většina příchozích zatím měla zázemí zajištěné u příbuzných či přes vlastní kontakty.

Lidé, kteří prchají před válkou z Ukrajiny, mají k dispozici také dvě krizové telefonní linky. Dozví se na nich vše, co budou potřebovat. Linky, stejně jako centrum KACPU, fungují nonstop: 771 235 570, 771 235 571

Lidé, kteří chtějí válečným uprchlíkům pomoci, tak mohou stále činit, a to prostřednictvím e-mailové adresy pomoc@olkraj.cz.