Bronislav Ludmila je dlouholetým organizátorem kulturních akcí v Hranicích, v sedmdesátých letech minulého století působil jako vedoucí Jednotného klubu pracujících a v posledních letech se angažoval jako dramaturg Evropských jazzových dnů.

„Právě jeho zásluhou se podařilo na začátku osmdesátých let za pomoci Jiřího Klimeše znovu oživit sborový zpěv v Hranicích. Podporoval různé výstavní projekty a vytvářel podmínky pro různá amatérská seskupení a kroužky,“ informoval mluvčí města Petr Bakovský. Kromě toho stál u založení střediska výchovné péče a dlouhá léta byl jeho vedoucím. Tak je muzikantem, který působil v mnoha formacích.

Dalším vyznamenaným bude Jaroslav Sedláček, který se letos dožil osmdesáti let. Od svých mladých let působil aktivně v rozvoji sportu a tělovýchovy v Hranicích. Nejdříve jako sportovec, poté jako dlouholetý předseda TJ Sigma Hranice, kterým je i dnes.

„Postaral se o výstavbu nových objektů TJ Sigma, zejména prostor pro rekondiční pobyty mladých sportovců. Zajistil i opravu současného sídla TJ Sigma na Masarykově náměstí,“ sdělil Petr Bakovský.

Jaroslav Sedláček, jako dřívější ředitel lázní Teplice nad Bečvou, stál i v čele velké modernizace sanatorií Bečva, Janáček a Moravan. Dále přispěl k výstavbě sídliště na ulici Jižní nebo bytový dům pod Cementářským sídlištěm.

První etapa rekonstrukce hřbitovní zdi v Hranicích
Oprava hřbitovní zdi v Hranicích nabrala zpoždění

Dříve ocenění občané

„Cena města se uděluje jako ocenění autorům významných děl, objevů a vědeckých prací nebo osob a kolektivů, kteří podali mimořádný výkon, dosáhli významných úspěchů nebo vykonali ocenění hodné skutky a oni sami, nebo předmět ocenění, mají vztah k městu,“ vysvětlil podstatu ocenění mluvčí města. Kromě samotného ocenění v podobě pamětního listu a plakety, dostanou ocenění i odměnu ve výši deseti tisíc korun.

V minulých letech dostali ocenění například Petr Cepický, nebo kolektiv České speleologické společnosti ZO 7-02 Hranický kras v zastoupení předsedou Michalem Gubou, Krysztofem Starnawskim a Bartlomiejem Gryndou. Oceněn byl in memoriam i Jiří Necid nebo Magdaléna Gladišová.

Hody ve Skaličce
Hody ve Skaličce lákaly na zabijačkové speciality i planetárium