Podle prvních odhadů prodejců by za kapra měli lidé zaplatit zhruba stejně jako loni, cena vánočních stromků se letos zřejmě nepatrně navýší. Zdražení by však nemělo přesáhnout deset procent.

Přesné ceny budou prodejci znát až koncem listopadu. „Nějaké zdražení určitě bude, ale v tuto chvíli přesné ceny ještě neznáme. Navýšení cen však bude do deseti procent a dotknout by se mělo všech druhů vánočních stromků,“ řekl Stanislav Hodoň z firmy, která zajišťuje předvánoční prodej stromků u supermarketů.

Podle jeho slov by se první vánoční stromky u prodejen měly objevit už koncem listopadu. „V tuto dobu si zákazníci ale spíše stromky jen obhlížejí. S největší poptávkou se setkáváme až tak dva týdny před Štědrým dnem,“ popsal svou zkušenost Hodoň.

Cenová relace stromků se u prodejců každoročně výrazně liší. Ušetřit tak mohou lidé, kteří si udělají mezi prodejci vlastní cenový průzkum. Loni přišly nejdráž dvoumetrové jedle normanské, borovice a smrk šlechtěný.

Podle obchodníků u zákazníků v poslední době stoupá zájem o vánoční stromky v květináčích, kterými si po skončení svátků mohou ozdobit terasu či zahradu Někteří obyvatelé ale přiznávají, že kvůli každoročnímu navyšování cen od nákupu živých vánočních stromků už upustili.

„Vím, že živý strom navodí úplně jinou atmosféru, ale už si ho několik let nepořizuji. Jsem v důchodu, žiji sama a je to pro mě zbytečné vyhazování peněz. Vždycky si na stůl postavím malý umělý stromek a to mi bohatě stačí,“ svěřila se Věra Hofmanová z Přerova.

Podle rybářů by za kapra letos měli zákazníci zaplatit stejně jako loni. „Cena by se neměla zvednout. I když zpočátku nám dost drasticky vzrostly náklady za obilí a naftu, později naštěstí jejich cena spadla,“ řekl Jiří Zahradníček z Rybářství v Tovačově, které patří k největším chovatelům ryb na Přerovsku.

Tamní rybářství každoročně dodává šupináče na vánoční trh nejen na Přerovsko, ale i na Prostějovsko, Olomoucko a částečně i na Kroměřížsko. Tovačovské rybářství stánky zásobuje nejen kapry, ale i pstruhy, tolstolobiky a amury. Prodejci se však shodují na tom, že čeští zákazníci zůstávají věrni tradici. Na vánoční stůl upřednostňují živého kapra, kterého si doma opracují. Loni přišel kapr v první třídě zhruba na 75 korun za kilogram.

„S rozvozem ryb na předvánoční prodejní stánky začneme v polovině prosince, na našich sádkách už ale máme šupináče v prodeji,“ doplnil Zahradníček, který označil letošní chovatelský rok za průměrný. „Zpočátku jsme měli obavy, že produkce ryb bude slabá, ale později došlo ke zlepšení,“ řekl Zahradníček.