Co návštěvníky čekalo? Především pro děti byl určený dopolední a odpolední program, dospělí se pak do dětských let vrátili hlavně večer.

„Dopoledne byla k vidění pohádka především pro nejmenší. Bohužel nevyšlo počasí, tak místo venkovního představení jsme ho museli přesunout do pingpongárny. Nyní program pokračuje na různých stanovištích," uvedl starosta obce Černotín Jiří Andrýs.

Lidé tak mohli na vlastní oči vidět Krakonoše, Trautenberka a Hančí, princeznu Koloběžku, čarodějnice, Pata a Mata, vodníky, Berušku, Ferdu Mravence, čertice, vlakové výpravčí, Křemílka a Vochomůrku, princezny, prostě pohádkové postavy, na které si člověk jen dokáže vzpomenout.

Na každém stanovišti stála pohádková bytost a děti měli za úkol splnit nějaký úkol, který jim udělila. Za jeho splnění dostaly nějakou sladkost. Například u jedné z princezen hledaly zlatý poklad v mísách se zrním.

„Náramky jsem tu poztrácela, ani nevím, kde jsou. Kdo mi je pomůže najít, za to něco dostane," lákala Jana Kubitová u jednoho ze stanovišť.

Velikonoční výstavy už tolik netáhnou

I přes nepřízeň počasí dorazilo hodně rodičů s potomky nejen z Černotína, ale celého okolí, a užívali si den plný kouzel z pohádek. Když prošli všechny zastávky, mohli vzít děti na diskotéku, kde hrál k tanci i poslechu DJ Milan. 

Návštěvníci byli nadšení. „Je to tu úplně super. Už jsme byli na všech atrakcích. Vyzkoušeli jsme si kostým vodníka, prohlédli si výstavu pohádkových bytostí a nejvíc se naší Juli líbil bublifuk," povídali manželé Benešovi, zatímco obličej jejich čtyřleté dcery Julie pomalovávala čarodějnice.

Již minulý rok se spolu s velikonoční výstavou uskutečnila první tematická akce, jež nesla název Můj svatební den.

„Už tehdy nám bylo jasné, že chceme něco jiného. Velikonočních výstav je všude dostatek, navíc lidi už to tolik netáhne, tak jsme chtěli přijít s něčím novým. Obrátili jsme se tedy na aranžérku z Velkého Újezda paní Jaroslavu Zlámalovou a před čtyřmi měsíci jsme začali plánovat a organizovat," vysvětlil starosta důvod, proč letos uspořádala obec akci Pohádkový svět.

„Chceme v této tradici pokračovat a každý rok přijít s nějakým jiným tématem," dodal.

V Černotíně jsou perfektní lidi

Jaroslava Zlámalová se postarala o veškeré aranže, exteriéry jak venku, tak uvnitř zařídila veškeré stroje, kameny, figuríny, šaty a něco i sama tvořila a malovala.

„V Černotíně jsou perfektní lidi, má opravdu smysl tu pro ně něco dělat. Výstava by se nedala organizovat, kdyby tu nebylo to správné zázemí," pochvalovala si nadšená aranžérka. Starosta si pochvaloval práci všech, především Marie Kaňovská, která půjčila kostým draka, Renata Květoňová a Aranka Žeravíková, které šily panenky a pohádkové postavy a vyzdvihl i práci mladé knihovnice Veronika Vališová, kterou baví práce s dětmi a dělá pro ně opravdu hodně.

Putovní sklípek i s cimbálovkou

Vše bylo promyšlené do nejmenších detailů, až z toho návštěvníkům oči přecházely. Na výstavě pohádkových postav dokonce Popelce nechyběla ani sova Rozárka, kterou zapůjčila obci Střední lesnická škola v Hranicích.

Mimo to si zájemci mohli prohlédnout fotky své obce trochu jinýma očima. Fotograf Martin Necid zde předvedl výstavu s názvem Naše okolí, jak jej neznáte.

Celá akce by se nemohla uskutečnit bez pomoci obecních spolků.

„Chtěli jsme prostě udělat něco pro děti, a tak jsme oslovili především sportovní spolky. Obec se je snaží co nejvíce podporovat a oni nám za odměnou pomohou, snad rádi, s takovou akcí," řekl starosta.

Večer pak na ty plnoleté odrostlé děti čekal putovní sklípek a ochutnávka vína z Rozařína s cimbálovým doprovodem, a tak se mohli i dospělí přenést do pohádky.

V neděli dále pokračoval program pohádkou Sněhurka a sedm trpaslíků, kterou nastudovali žáci Základní školy Černotín, následovaly šmoulí tance předškoláků z obecní mateřské školy, představení kouzelníka, mažoretek a ZUŠ Hranice. Černotín se o víkendu rozhodně nenudil.