U okénka výpravní budovy na autobusovém nádraží v Přerově byl tedy ve čtvrtek ráno klid.

„Ani jsem nevěděl, že nějaká stávka je. Autobusy jezdí, jak mají, žádné zpoždění,“ řekl jeden z cestujících Jan D.

Dálkové linky mez Jeseníkem - Olomoucí a Přerovem jely bez omezení.

Na severu většina nevyjela

„Lidé na Přerovsku a na Hranicku by neměli potíže nijak pocítit, protože řidiči tady nestávkují. Dálkové spoje budou možná jen trochu plnější, protože zastavovaly podle toho, kolik lidí potkaly na cestách,“ popsal Roman Herden, mluvčí společnosti Arriva.

V Olomouckém kraji se ráno připojilo ke stávce na sto dvacet řidičů, a to na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu.

„V těchto oblastech ráno nevyjela naprostá většina regionálních spojů a podle aktuálních informací odborářů už dnes autobusy stávkujících řidičů ani nevyjedou,“ shrnula ředitelka společnosti Arriva Morava Pavla Struhalová.

"Stávka je nesmysl"

Za nezákonnou označil stávku Rudolf Parák, předseda Nezávislého odborového svazu automobilové dopravy, který hájí zájmy řidičů.

„Máme uzavřenou kolektivní smlouvu, která je platná od 1. ledna 2017 až do 31. prosince 2018, tedy na dobu dvou let. Tato smlouva zahrnuje stokorunový hodinový mzdový tarif pro řidiče, ale také benefity za přesčasy, soboty a neděle, vše nad rámec zákoníku práce. Mimo jiné tato smlouva dává týden dovolené navíc,“ konstatoval.

„Z toho důvodu jsem stávku nevyhlásil. Nemohu přece stávkovat za něco, co mám nad rámec zákona. Domáhat se v tomto případě práva stávkou je z mého pohledu nesmysl,“ zhodnotil.

V Přerově hrozila stávka přede dvěma lety

Kvůli zvýšení platu hrozili před dvěma lety v Přerově výstražnou stávkou řidiči městské autobusové dopravy, nakonec se ale jejich protest podařilo odvrátit.

Loni v únoru zase cestující v Přerově pocítili jiný problém - kvůli platební neschopnosti tehdejšího dopravce společnosti Dopravní a logistická nevyjelo jeden den na 77 spojů.

Městu se podařilo krizi rychle zažehnat a ze dne na den se s neseriózním dopravcem rozešlo. Od té doby provozuje autobusové spoje v Přerově společnost Arriva Morava.