V minulém roce vykoledovaly více jak dvě stovky skupinek na Hranicku rekordní částku, která se poprvé přehoupla přes hranici jednoho milionu korun.

Hladký průběh zajišťuje již tradičně Charita Hranice. Koledující skupinky tří králů mohou lidé potkávat od Nového roku až do neděle 14. ledna, nejčastěji se však mudrci z Východu v ulicích budou pohybovat o víkendu 5. - 7. ledna.

"Tříkrálová sbírka obnovuje starou lidovou tradici tříkrálových koledníků, předávajících radostnou zvěst o Bohu, který se nám skrze narození Ježíše Krista stal blízkým a miluje všechny lidi,“ vysvětlila koordinátorka Charity Hranice Radka Andrýsková.

V těchto dnech tak příprava projektu vrcholí. Organizátoři oslovují vedoucí skupinek i malé koledníky.

„S dobrovolnicemi v těchto dnech lepíme a pečetíme pokladničky. Balíme také křídy a balíčkujeme cukry,“ doplnila Radka Andrýsková.

Dobrovolníků není nikdy dost

I když zájem o dobročinnou charitativní akci je každoročně veliký, stále hledá Charita Hranice velké i malé dobrovolníky.

„Máme velkou radost z každého koledníka i z každého vedoucího skupinky, který se k nám přidá,“ zdůraznila koordinátorka sbírky. Zájemci, kteří chtějí v lednu vyrazit do ulic s tříkrálovou pokladničkou, mohou kontaktovat koordinátorku na telefonním čísle 733 755 881.

Větší část výtěžku sbírky poputuje opět na provoz a rozvoj sociálních služeb Charity Hranice, část vybraných peněz také každoročně pomáhá lidem v nouzi v regionu, ve kterém se sbírka koná. Jedná se o rodiny s dětmi s postižením, osamělým rodičům, rodinám s více dětmi, opuštěným seniorům a lidem, kteří se ocitli v krizové situaci.

V minulém roce se za vybrané peníze nakoupily kompenzační pomůcky – elektrické postele, vozíčky nebo sedačky do vany.

„Částka nám umožnila dofinancování osobního automobilu, které osobní asistentky používají k přesunům za našimi klienty. Také jsme pořídili ramenový zvedák, který bude sloužit klientům v Denním centru Archa a vybavili jsme zázemí pro pečovatelky a zdravotní sestry v Lipníku nad Bečvou,“ uzavřela koordinátorka sbírky. 

Jak rozeznat pravé koledníky a nenaletět podvodníkům?
Každá skupinka má zapečetěnou pokladničku s číslem, které musí souhlasit s číslem na průkazu vedoucího skupinky. Ten musí na požádání vedoucí trojice předložit. Ostatní koledníci jsou na viditelném místě označení tříkrálovou plackou s logem Charity Hranice.