Jaká je v souvislosti se silným větrem současná situace na Hranicku?

Celé to vlastně začalo už ve čtvrtek. Od čtvrtečního rána do současnosti (pátek 10:30, pozn. red.) jsme měli nahlášeno skoro čtyřicet událostí, které řešíme. Zatím to přicházelo spíše postupně, takže dobrovolné hasičské jednotky se povolávaly spíše výjimečně.

Takže jste to všechno zvládali vlastními silami?

Ano, chlapi ale jeli dvacet čtyři hodin v kuse, během té doby likvidovali ty spadlé stromy. Zatím nebyly hlášeny nějak extra velké škody ani žádné zranění. Všechno se to naštěstí obešlo bez těchto problémů. Uvidíme, jak to bude dále, protože silný vítr má ustávat až v sobotu ráno. Terén bude podmáčený, takže s tím nastanou další problémy. V celém okrese je to vlastně podobné jako tady na Hranicku.

Mohou se hasiči, kteří jsou takto extrémně vytížení, s kolegy vyměnit?

Nemáme zajištěny žádné výměny ani žádné pohotovosti. V rámci služby musí být hasiči schopni zasahovat dvacet čtyři hodin v kuse, pokud není hlášeno více událostí v jednom okamžiku, kdy už se povolávají dobrovolné jednotky. Teď to vyšlo tak, že v sedm hodin nastoupila nová směna, která navazuje na tu předchozí. Ta už od sedmi vyjela k dalším čtyřem událostem. Navíc se monitoruje tok Bečvy, protože hladina řeky se zvedá. Informace, které k nám jdou, zatím mluví o maximálně druhém stupni.

Jak velkou únavu pociťuje hasič, který je v pohotovosti čtyřiadvacet hodin v kuse?

Je to stejné jako u každého jiného člověka. Nejsme stroje a nejsme na to ani nijak speciálně cvičení. Jak jsem řekl, pokud to nejsou nějak extrémní situace, pak to zvládáme vlastními silami. Případy jsou naštěstí hlášeny postupně, mezi nimi si chlapi tedy můžou odpočinout a trošku zregenerovat. Nají se, doplní pitný režim, dají do kupy techniku. Ale samozřejmě i ten stres udělá svoje. Klasicky vyjíždí jedno auto v osádce jedna plus tři, k dispozici máme ještě speciální techniku – rychlý zásahový automobil, který je také vybaven na likvidace spadlých stromů. Ten vyjíždí v osádce jedna plus dva. Jsme tedy schopni zasahovat dvěma vozy na dvou různých místech.

Kde byla situace na Hranicku nejhorší, pokud se to dá vůbec takto říci?

Jde skutečně o celý hasební obvod ORP Hranice. Od Tešicka, přes Hustopeče na Potštátsko i směrem na Drahotuše. Jezdí se prostě všemi směry. Jak jsem říkal, situaci stále sledujeme, ale očekáváme, že silný vítr se uklidní až v sobotu ráno. Navíc asi nastanou problémy s podmáčenou půdou.

Vaše pozornost se nyní obrací od větru k velké vodě?

Přesně tak. Déšť už podmáčel okolí, teď se budou plnit koryta řek a retence půdy už nebude tak velká. O to více teď musíme sledovat toky.