V Hranicích uspořádala ve středu 28. března první ročník soutěže zdejší Střední odborná škola (SOŠ) ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Olomouckého kraje. Uchazeči se zájmem vykonávat službu u policie museli zvládnout pět disciplín. Tříčlenná družstva, složená ze dvou hochů a jedné dívky, čekaly testy autoškoly, kliky, motorické cviky, člunkový a vytrvalostní běh.

„Limity testů jsou nastaveny tak, že pokud je studenti splní, tak splňují kritérium fyzické způsobilosti pro práci u policie. Mají tedy možnost si vyzkoušet, jestli by byli schopni to zvládnout,“ přiblížil zástupce ředitele pořadatelské školy David Kalina.

Vyzkoušet si na vlastní kůži, zda se hodí pro práci policisty, přijelo do Hranic jednapadesát studentů ze středních škol Olomouckého kraje a své síly si v soutěži změřili i žáci dvou hranických základních škol.

Komín na Třídě Čs. Armády v Hranicích je již několik let v dezolátním stavu.
Čápi z Hranic nezmizí. Město koupí a opraví starý komín s hnízdem u Bonveru

A jaké předpoklady musí policista splňovat?

„Mladí lidé si dnes vyzkoušejí jeden z pilířů přijetí k policii, a tím jsou fyzické testy, které jsou základ. Dále je to především bezúhonnost, čistý trestní rejstřík. K dalším kritériím patří i dobrá psychika a zdravotní stav. Policisté procházejí těmito testy jednou ročně,“ vysvětlil zástupce vedoucího územního odboru přerovské policie Ladislav Sohr.

Do akce se vloni poprvé přihlásily dva týmy z hranické firmy Pony auto. Oba zabodovaly, posbíraly druhé i třetí místo
Do práce na kole je zpět! Registrace je do konce dubna

Ženy u policie

Mezi soutěžícími byly i dívky - a ty musely splnit stejná kritéria jako hoši. Bez výjimky.

„V budoucnu bych se chtěla stát policistkou, takže dnes je to pro mě skvělá příležitost si vyzkoušet testy pro přijetí,“ prozradila Magdaléna Petrášová ze Střední odborné školy v Hranicích, která se svým týmem skončila na čtvrtém místě.

Ženy u policie dnes nejsou žádnou výjimkou, přestože se jedná o bezpochyby velmi náročnou práci.

„Ženy určitě potřebujeme. Jsou velmi houževnaté, někdy daleko více než muži, a v některých případech mají i lepší výsledky. Ženu odmítnout ve výběrovém řízení není jednoduché,“ poznamenal s úsměvem plukovník Josef Drábek, bývalý vedoucí územního odboru přerovské policie, který stále pomáhá při organizování podobných akcí či soutěží.

„Jsme nesmírně vděčni a děkujeme Střední odborné škole v Hranicích za skvělou spolupráci při organizování této akce. Pro mladé lidi jsou velmi užitečné a přínosné,“ doplnil Josef Drábek. 

Zbrašovské aragonitové jeskyně
Zbrašovské aragonitové jeskyně otevřou na Velký pátek

Výsledková listinaZdroj: archiv soutěže