„V každé skupince by měly být tři děti vystupující jako betlémští králové, provázet by je měl vedoucí starší osmnácti let. Máme už sice zhruba třicet skupinek dobrovolníků, většinou nám ale chybí třetí král. Vedoucí v současné době už nehledáme, těch je dostatek," vysvětlila koordinátorka Tříkrálové sbírky na Hranicku Radka Andrýsková.

Koledovat se začne v sobotu 2. ledna, kdy některým koledníkům požehná také arcibiskup Jan Graubner.

„V zábřežském Kostele svatého Bartoloměje se uskuteční mše svatá, koledníci dostanou požehnání, připraveno pro ně bude také malé občerstvení a hudební program," vysvětlila koordinátorka. Mše podle ní slouží k tomu, aby se koledníci necítili osaměle.

„I na Hranicku existují obce, například Klokočí, kde bude jen jedna skupinka koledníků. Společná mše jim tak může pomoci pochopit, že nejsou sami," doplnila Radka Andrýsková.

A co účast na sbírce koledníkům přinese?

„Stejně jako dárci obdrží i oni malý kalendář a tříkrálový cukr, dostanou navíc dva malé dárečky a hlavně si odnesou hřejivý pocit v srdci," přiblížila koordinátorka. Koledníci si mohou vyrobit vlastní kostýmy a tříkrálové koruny, obojí bude ovšem také připraveno k vypůjčení. Kolednické skupinky mohou chodit pouze jeden den, v případě zájmu se ovšem mohou na koledu vydat několikrát. Zájemci o pozice koledníků se mohou hlásit na telefonním čísle 733 755 881, případně na e-mailové adrese radka.andryskova@hranice.charita.cz.(kc)