Dne 25. března v pátek v době od 8.00 do 13.00 hodin a v sobotu 26. března 2011 v době od 8.00 do 11.00 hodin budou zpřístupněny laické i odborné veřejnosti k návštěvě prostory čistíren odpadních vod v Přerově, Hranicích a v Lipníku nad Bečvou a rovněž i objekt úpravny vody v Troubkách.

„Zájemci budou mít možnost prohlédnout si ve svém městě objekty čistírny odpadních vod, seznámit se s čistírenskou technologií a také se přesvědčit o kvalitě vyčištěné odpadní vody,“ sdělil ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Přerov Miroslav Dundálek.

Návštěvníci uvidí i veškeré vybavení čistíren a poznají jak celý proces v těchto fabrikách na vodu vypadá.

„Lidé poznají co všechno se děje se špinavou vodou, která k nám přichází z jejich domovů,“ doplnil Miroslav Dundálek. Všichni přítomní návštěvníci budou moci poznat, co vše se musí udělat a jaké procesy musí proběhnout, aby do řek a potoků odtékala jen křišťálově čistá voda.

Teprve na čističkách zjistí, proč je voda v řekách čistá, i když spousta z lidí bere podobnou věc jako samozřejmost.

„Současně také zjistí, že peníze, které platí za stočné, neplatí jen tak a že za vším je spousta odvedené práce,“ dodal Miroslav Dudálek, ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Přerov.

Na úpravně vody v Troubkách budou mít návštěvníci zase možnost seznámit se s úpravárenským procesem při úpravě pitné vody.

Organizované exkurze na čistírnách i na úpravně budou pro všechny zájemce zahájeny v pátek vždy v celou hodinu.

Světový den vody je zavedený po celém světě a přišla s ním Organizace spojených národů (OSN). Je zaměřen na čistotu a ochranu vod a na šetření vodou.

Tato každoroční kampaň si klade za cíl připomenout lidem na celém světě význam vody a potřebu ochrany vodních zdrojů. Kromě OSN se na Světovém dni vody podílejí i UNESCO, Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství a Světová zdravotnická organizace. (zem)