Na první pohled sympatický čtyřicátník odpovídal na otázky Deníku před vstupem do Polária v Lázeňském domě Janáček v Teplicích nad Bečvou. Zde se chtěl pokusit o nevídanou věc. Vydržet osm hodin v extrémním mraze, a pokud to půjde, trochu se i prospat.

Jak se před vstupem do polária cítíte?

Cítím se normálně. Nervózní nejsem, maximálně z množství těch lidí kolem. Jsem spíš plachý.

Jak jste se na tento den připravoval?

Nepřipravoval jsem se nijak speciálně. Jsem zvyklý na mrazy. Když jsem cestoval po zamrzlém Bajkalu, spal jsem na ledu v minus 28 stupních Celsia, což je můj rekord. Dle mého názoru je to v přírodě daleko těžší. Už jsem si zkusil půlhodinový pobyt v minus 93 stupních Celsia. Tady v poláriu se připravím v pohodlí, teple, když mi bude zima, vylezu ven. V přírodě jsem rád, že sbalím úplně zmrzlé věci a jdu dál.

Víte, jaký je rekord v pobytu v poláriu?

Myslím, že něco kolem devíti minut, ale já se nesnažím o rekord. Spíš mi jde o to zkusit, zda jsem schopný vydržet osm hodin v takovém mrazu. A vzhledem k tomu, že nejsem moc mediálně zdatný, tak mi tento experiment třeba pomůže. Můj sen je totiž projet spolu s nějakou televizí Bajkal. Nejlépe v druhé polovině března, kdy je tam nejkrásněji.

Jak vás tento pokus napadl a kdo vám s ním pomáhá?

Vždy mě to lákalo zkusit, ale bylo těžké sehnat doktora, který celý experiment zaštítí a taky je to otázka peněz. Musel jsem si zajistit sponzory, protože tak dlouhý pobyt v kryokomoře vyjde na několik desítek tisíc. Nakonec se to povedlo. Doktora Šmuka, který na tento pokus dohlíží, jsem osobně ještě neviděl, ale je to kámoš, volám si s ním už roky." (Doktor Šmuk je anesteziolog a odborník na terapii chladem. pozn.red.)

Když se to podaří, jaká bude oslava?

Nevím, jestli se něco plánuje. Já budu rád, když to vyjde.

Dal byste si potom horký čaj či nanuk?

Víte, já teplé moc nemusím, takže bych si dal spíš ten nanuk. 

Autor: Bára Jestřebská