Předchozí
1 z 17
Další

Miroslav Žbánek, primátor Olomouce (ANO)

Primátor Olomouce Miroslav Žbánek (hnutí ANO)Primátor Olomouce Miroslav Žbánek (hnutí ANO)Zdroj: Archiv M. Žbánka, se souhlasemMáme prezidenta s poměrně silným mandátem. Osobně jsem rád, že máme za sebou tu vyhrocenou kampaň. Jistě se ještě povede nesmiřitelná diskuse a interpretace výsledku, ale je nejvyšší čas sundat zbroj, schovat zbraně a zahrabat příkopy, které se ve společnosti vyhloubily, a vrátit se k běžnému životu.

Samosprávy, Svaz měst a obcí, který s kolegy zastupujeme, budou v nejbližších dnech připravovat oficiální setkání zástupců samospráv s panem prezidentem a jeho novou kanceláří, abychom se dozvěděli něco více o tom, jaký je jeho postoj a orientace v problematice samosprávy. V celé volební kampani o tom nepadlo téměř ani slovo z jeho strany. Bude nás zajímat, do jaké míry bude oporou a podporou samospráv měst a obcí.

Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje (STAN)

Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje (STAN)Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje (STAN)Zdroj: Archiv J. Suchánka, se souhlasemÚžasné, jsem nadšený.

Jsem moc rád, že rozum, klid a korektnost prezidenta Pavla zvítězily nad špinavou kampaní druhé strany. Jsem moc rád, že se český národ nenechal zblbnout lživou kampaní a tím vším hnusem, který tým oprávněně poraženého kandidáta vyprodukoval.

Milada Sokolová, 1. náměstkyně primátora Prostějova (ODS)

Milada Sokolová, 1. náměstkyně primátora Prostějova (ODS)Milada Sokolová, 1. náměstkyně primátora Prostějova (ODS)Zdroj: Archiv M. Sokolové, se souhlasemV prvním kole jsem si vybírala z občanských kandidátů a dala jsem nakonec přednost Danuši Nerudové. Nyní jsem bez váhání hlasovala pro Petra Pavla. Kampaň byla velmi vyhrocená a nepravdivé strašení mobilizací mi připadalo úplně za hranou. 
Přímá volba má kladnou stránku v tom, že rozhoduje každý občan, a negativní v tom, že velmi štěpí společnost. Nejsem zastáncem jejího odstranění, ale nějak zvlášť nad ní nejásám.

Petr Vrána, primátor Přerova, poslanec (ANO)

Petr Vrána, primátor Přerova (ANO)Petr Vrána, primátor Přerova (ANO)Zdroj: Deník/Petra Poláková-UvírováVolil jsem stejného kandidáta jako v prvním kole, tedy Andreje Babiše. Výsledek prezidentských voleb, ve kterých zvítězil Petr Pavel, samozřejmě respektuji. Podle mého soudu byla kampaň zejména v posledních dnech hodně vyhrocená a nelíbily se mi ani výhrůžky, které nyní šetří policie. Něco takového zkrátka do korektní kampaně nepatří.

A jak hodnotím přímou volbu prezidenta? Je to pro mě model, který mi připadá demokratičtější, než když o hlavě státu rozhodoval Parlament ČR. Lidé si rozhodnou o svém prezidentovi sami, což mi připadá maximálně demokratické.

Jan Horký, zastupitel (Společně pro Přerov)

Jan Horký - Společně pro PřerovJan Horký - Společně pro PřerovZdroj: Archiv politikaVolil jsem Petra Pavla a výsledek voleb mě tedy potěšil. Na Přerovsku podle očekávání zvítězil Andrej Babiš a zarazilo mě, že v některých komunitách byla motivace strachem tak silná, že šli lidé volit poprvé v životě spolu s vidinou zisku v sázkových kancelářích. Předvolební kampaň byla neskutečně vyhrocená a budu jen doufat, že ty příští budou věcnější a mírnější. S přímou demokracií jsem obecně opatrnější - je strašně důležité vyváženě informovat, aby všichni měli dostatek informací ke svému rozhodnutí, a aby nebylo čistě emocionální.

Miroslav Adámek, starosta Šumperku a senátor za Šumpersko a Jesenicko (bezpartijní za ANO)

Miroslav Adámek, starosta Šumperku (za ANO)Miroslav Adámek, starosta Šumperku (za ANO)Zdroj: Deník/Petr KrňávekVolby dopadly, jak ukazovaly průzkumy. Velká šance pana generála na vítězství byla. Jsem moc rád, že už to máme za sebou s tím, že se situace uklidní. Pan prezident říkal, že svou funkci bere jako službu lidem, takže věřím, že bude vnímat osudy lidí. Voliči rozhodli a emoce, které se v posledních dnech stupňovaly, do voleb nepatří. Jsem také rád, že se paní Pavlová se narodila v Šumperku. Je to krásné spojení s naším regionem.

Hana Naiclerová, poslankyně (STAN)

Hana Naiclerová, poslankyně (za STAN)Hana Naiclerová, poslankyně (za STAN)Zdroj: Archiv H. Naiclerové, se souhlasemVolila jsem samozřejmě Petra Pavla. Jsem moc ráda, že volby dopadly tak dobře. Svědčí to o tom, že pravda, důstojnost, respekt a pokora mají stále v naší společnosti převahu. Vrátili jsme srdce na Hrad.
Kampaň poslance Babiše mi připadala příšerná, poslanec Babiš a jeho lidé bez skrupulí strašili lidi. I malé děti ve školách začaly mít strach z války. To vše kvůli neuvěřitelným ambicím jednoho oligarchy. Je správné, že většina občanů se zastrašit nenechala.
Pokud jde o přímou volbu prezidenta: před lety byla schválena, protože po ní byla značná společenská poptávka. Sice vidíme, že prezident se silným mandátem je něco, co v ústavním systému vytváří určité problémy, ale změnu volby na nepřímou volbu vnímám jako velmi nepravděpodobnou. Mimo jiné i proto, že občany prezidentské volby velmi zajímají, o čemž svědčí vysoká volební účast. Doufám, že lidé začnou ve velkých počtech chodit i k jiným typům voleb, které jsou neméně důležité. Už příští rok nás čekají hned troje volby.

Zdeňka Blišťanová, starostka Jeseníku (Jeseník srdcem)

Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem)Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem)Zdroj: Archiv strany/hnutíJsem moc ráda, jak volby dopadly. Rozdělení společnosti v posledních čtrnácti dnech bylo velmi nepříjemné. Bylo znát i když jsem se s lidmi potkávala a bavila.

Ivana Plíhalová, herečka a olomoucká zastupitelka (spOlečně) 

Herečka a olomoucká zastupitelka za hnutí spOlečně Ivana PlíhalováHerečka a olomoucká zastupitelka za hnutí spOlečně Ivana PlíhalováZdroj: Archiv I. Plíhalové. se souhlasemZ výsledku jsem nadšená. K těm všem medailím, které pan Pavel má, by si zasloužil ještě jednu za to, s jakou ctí prošel tou nehezkou kampaní.

Daniel Vitonský, starosta Hranic (ANO)

Starosta Hranic Daniel Vitonský (ANO).Starosta Hranic Daniel Vitonský (ANO).Zdroj: Archiv D. Vitonského, se souhlasemVolil jsem v prvním i ve druhém kole pana Babiše. Lidé si ale zvolili jim bližšího kandidáta, a ten se teď stane novým českým prezidentem. Volbu nové hlavy státu občany naší země samozřejmě plně respektuji.
Předvolební kampaň mi připadala zbytečně vyostřená a vyhrocená, lidé už mezi sebou nedokázali rozumně diskutovat. Já osobně jsem se k ničemu nevyjadřoval, postrádal jsem racionální diskusi.
Co se týče přímé volby prezidenta, určitě bych ji nerušil - nesdílím názory některých politiků, že její zavedení byla chyba. Je to demokratické vyjádření vůle občanů.

Lumír Kantor, senátor za Olomoucko (za KDU-ČSL)

Senátor Lumír Kantor. (za KDU-ČSL)Senátor Lumír Kantor. (za KDU-ČSL)Zdroj: Archiv L. Kantora, se souhlasemVýsledek, jak volba dopadla, vítám. Nového pana prezidenta si vážím a to, co dokázal za 30 let od revoluce, působil v nejvyšších patrech NATO, svědčí o tom, že k němu byla plná důvěra. A tuto důvěru si zaslouží i v České republice.

Radek Vincour, starosta Uničova (ODS)

Starosta Uničova Radek Vincour (ODS)Starosta Uničova Radek Vincour (ODS)Zdroj: Archiv politikaVýsledek volby je z mého pohledu výborný. Prezident Petr Pavel bude zárukou dobrého prezidenta pro všechny.

Michal Zácha, náměstek olomouckého hejtmana, přerovský radní (ODS).

Michal Zácha, přerovský radní (ODS), náměstek olomouckého hejtmanaMichal Zácha, přerovský radní (ODS), náměstek olomouckého hejtmanaZdroj: Archiv M. Záchy, se souhlasemV obou kolech jsem volil nově zvoleného pana prezidenta, takže jsem spokojený. Myslím, že jeho předvolební kampaň byla velkým dílem úspěchu a celkového výsledku. Nenechal se vyprovokovat, odpovídal věcně, přesně a těžko bychom hledali téma, kdy by řekl, že neví. Jeví se mi jako multifunkční prezident, který by mohl stmelit naši společnost. Kampaň měla i svou odvrácenou stránku, kterou zažíváme v posledních letech i my na komunální úrovni - že to není o práci, ale o vytahování špíny a pomluv.
Pro přímou volbu prezidenta jsem, i když si myslím, že by měl být výběr kandidátů trochu užší a někteří tam byli vyloženě do počtu.

Jitka Seitlová, senátorka za Přerovsko, místopředsedkyně Senátu (KDU-ČSL)

Jitka Seitlová, senátorka za Přerovsko (za KDU-ČSL), místopředsedkyně SenátuJitka Seitlová, senátorka za Přerovsko (za KDU-ČSL), místopředsedkyně SenátuZdroj: Archiv J. Seitlové, se souhlasemVe druhém kole jsem volila Petra Pavla, protože mě přesvědčil svým vystupováním a tím, jak se po dobu třiceti let v rámci svého působení v NATO staral o naše bezpečí. Přesvědčil mě i v předvolebním debatách. Bohužel kampaň se v posledním týdnu dostala na velmi nízkou úroveň, ať už se jednalo o falešné SMS zprávy, informace o tom, že Petr Pavel zemřel nebo, že nás žene do války. Myslím si, že to bylo opravdu přes čáru.

Podle mého názoru se naše společnost demokracii stále učí, ale nejsem rozhodně tím, kdo by podporoval návrat volby prezidenta Parlamentem České republiky. Podporuji tedy přímou volbu. Věřím lidem v naší zemi a věřím tomu, že i když jsme měli rozdílné názory, že se na těch hodnotách, o kterých mluvil Petr Pavel, všichni shodneme.

Leoš Ptáček, starosta Kojetína (Kojetín 2022)

Starosta Kojetína Leoš PtáčekStarosta Kojetína Leoš PtáčekZdroj: Archiv politikaNechci výslovně prohlásit, koho jsem zvolil, ale s výsledkem voleb nejsem nespokojen. Předvolební kampaň byla podle mého názoru v mnoha ohledech nedůstojná dvou lidí s vysokou inteligencí. Přímou volbu prezidenta považuji za jakousi reality show a z politického hlediska je velmi nešťastná. Respektuji ale, že je pro voliče velmi zajímavá, což dokazuje u každých prezidentských voleb vysoká účast.

František John, starosta Zábřehu (KDU-ČSL)

František John, starosta Zábřehu (KDU-ČSL)František John, starosta Zábřehu (KDU-ČSL)Zdroj: Archiv F. Johna, se souhlasemBlahopřeji Petru Pavlovi k vítězství v České repubklice a v Zábřeze. Na kampani a vystupování oceňuji jeho racionalitu, hodnoty, zkušenost a jednoznačnost. Nenechal se strhnout laciným populismem a voliči i toto ocenili. Těším se na spolupráci. Přeji nám, aby byl prezidentem všech. Výsledky voleb jsou ale mementem pro vládu, hlavně z hlediska jejich geografického rozložení.

Jitka Chalánková, senátorka (nezávislá)

Jitka Chalánková, senátorka (nezávislá)Jitka Chalánková, senátorka (nezávislá)Zdroj: Deník/Zdeněk VysloužilNa otázku koho jsem volila si dovolím neodpovědět.
Kampaň se mi velmi nelíbila. Byla vyhrocená a zřejmě se spoustu informací teprve dozvíme. Podle mne je takové vyhrocení emocí nebezpečné.
Přímá volba vznikla jako reakce na doslova tragické okolnosti poslední nepřímé volby. Nosnou ideou bylo, že si lidé sami vyberou lépe. Každý může sám posoudit, jak je s volbou spokojen. Nemalou roli hrála média. A to šlo - promiňte - jen o prezidentskou volbu.