„K zahájení prací doposud nebyly vhodné klimatické podmínky. Své důvody jsme také zaslali v písemném vyjádření vedení města," řekl jednatel zmíněného podniku Pavel Zralý. Zvolený technologický postup podle dřívějších vyjádření zástupců Hranic prý vyžaduje alespoň pět stupňů nad nulou.

Také hranická radnice ústy tiskového mluvčího Petra Bakovského potvrdila, že firma požádala už podruhé o odklad slíbených činností. Skupina, která pozemek mezi ulicemi Jaselská a ulicí Jiřího z Poděbrad vlastní, přitom původně měla provést práce na své náklady už do konce ledna.

V průběhu prvního měsíce letošního roku ale konečný termín posunula o dva měsíce. Za zábor veřejného prostranství také stavební úřad v Hranicích uložil firmě poplatek ve výši devadesáti tisíc korun, proti čemuž se společnost z Brněnska odvolala.

Problém, který se táhne léta

Celá kauza ohledně betonové plochy, která je v zimě pokrytá sněhem a v létě místy zarůstá trávou, se táhne už několik let. Z původně zamýšleného čtyřpodlažního bytového domu se doposud přistoupilo jen k základní betonové desce a plány střídajících se majitelů pozemku ztroskotávaly na nedostatku financí.

Na rozestavěnou a neupravenou plochu u hranického rybníku Kuchyňka už několikrát upozorňovali i místní zastupitelé. Téma se oprášilo i na únorovém jednání. Zastupitel Miroslav Raindl dokonce navrhl, aby plochu po letech město odkoupilo a naložilo s ním podle vlastního uvážení.

„Možná by tam mohlo být dobré parkoviště, betonová plocha je tam každopádně v dezolátním stavu," řekl. Podle vedení města je ale takový krok naprosto nereálný. Jen cena pozemku v současném stavu se totiž stanovila přibližně na osm milionů korun, které radnice z městského rozpočtu alespoň prozatím investovat nehodlá.