Podle údajů Ministerstva zdravotnictví ČR od počátku epidemie do pondělí 6. prosince zemřelo v Olomouckém kraji již 2008 osob. Za uplynulý měsíc přes 200. Vloni v listopadu byla tato tragická bilance epidemie koronaviru o 100 případů horší - za měsíc zesnulo 334 covid pozitivních osob.

Nejvíce lidí s nejsledovanější nákazou zemřelo na nejlidnatějším Olomoucku, a to 803. Přerovsko, Šumpersko a Prostějovsko evidují 375, 364 a 311 zesnulých. Okrese Jeseník uzavírá nejsmutnější souhrn počtem 155 zesnulých od jara 2020.

Za pátou vlnu epidemie, tedy od září do počátku prosince, zemřelo doposud téměř 300 lidí.

Počet úmrtí v souvislosti s Covidem-19 zahrnuje všechna úmrtí osob, které byly pozitivně testovány na covid (metodou PCR) bez ohledu na to, jaké byly příčiny jejich úmrtí, a k jejichž úmrtí došlo v rámci hospitalizace či mimo ni.Počet úmrtí v souvislosti s Covidem-19 zahrnuje všechna úmrtí osob, které byly pozitivně testovány na covid (metodou PCR) bez ohledu na to, jaké byly příčiny jejich úmrtí, a k jejichž úmrtí došlo v rámci hospitalizace či mimo ni.Zdroj: MZČR

Za jeden den 20 lidí

Nejvyšší denní úmrtnost eviduje ministerstvo dne 30. listopadu, a to 18 obětí. Tragický rekord pandemie padl vloni 1. a 16. listopadu, kdy za jeden den zemřelo 20 lidí. Denní maxim letošní jarní vlny pandemie koronaviru eviduje ministerstvo dne 15. března, a to 17 obětí.

Právě letos na jaře se přistavovaly u krematorií po celé zemi rezervní chladicí boxy pro případ, kdy by došlo k přetížení zařízení. I u krematoria v Olomouci-Neředíně stála tato „pojistka“. Podobný kontejner si zajistila i Fakultní nemocnice Olomouc.

„Tato rezerva nebyla využita na jaře a ani nyní ji nepotřebujeme,“ ujistila Magdaléna Kozáková, jednatelka Moravské pohřební společnosti, která má krematorium v Olomouci-Neředíně v pronájmu od města Olomouce.

Schweitzerova ulice. Stavba tramvajové trati přes Nové Sady, 6. prosince 2021
U Billy už vedou tramvajové koleje. Blíží se dlouhá uzavírka křižovatky

Lidé si i na nás vybíjejí zlost

Zvýšený počet úmrtí v souvislosti s epidemií Covid-19 se samozřejmě odráží na zvýšeném provozu zařízení, který v těchto dnech oslabuje zvýšená nemocnost personálu.

„Ale situaci zvládáme. Bohužel, podobně jako na zdravotníky, si lidé i na nás vybíjejí zlost. Ve všem se snažíme pozůstalým vyhovět, bohužel negativní emoce, které jsou patrné v celé společnosti, se někdy uvolní na tom nejméně vhodném místě,“ posteskla si.

Ilustrační foto
Průměrná mzda v Ol. kraji dosáhla na 34 559 Kč. Kdo z vás to má?

Epidemie brzdí

Epidemie koronaviru, její poslední vlna, v Olomouckém kraji začala brzdit. Denní přírůstky pozitivně testovaných sice jsou stále vysoké, ale jdou dolů. Za pondělí prokázaly laboratoře 1091 pozitivně testovaných, před týdnem to bylo 1335. Týdenní přírůstek v úterý klesl na 1282, před týdnem přesahoval 1700 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Více o vývoji napoví i počet pozitivních testů za úterý, kdy jsou hodnoty v rámci týdne nejvyšší.

V Olomouckém kraji roste zájem o očkování. Za pondělí aplikovali zdravotníci přes 4500 dávek, ve čtvrtek a pátek minulého týdne to bylo denně zhruba 5400. Většina zájemců přišla pro posilující třetí dávku.