„Paní doktorka už některým nemocným ukončila karanténu a k dnešnímu dni máme 25 nakažených,“ přiblížila ředitelka domova Simona Hašová.  Ještě minulý týden bylo přitom covid pozitivních klientů téměř dvakrát tolik - 47.

„Čtyři lidé zemřeli, ale je potřeba říci, že se jednalo o pacienty, kteří měli i jiné nemoci. Stav nakažených je různý - někdo je zcela bez příznaků, jiný má pouze zvýšenou teplotu,“ upřesnila.

Hasiči zasahují u úniku jedu do Bečvy v září 2020. Ilustrační foto
Do Bečvy opět unikla neznámá látka. Na stejném místě, odkud zabíjel kyanid

Velká vlna solidarity

Vojáci ze 7. mechanizované brigády v těchto dnech nahrazují kvalifikovaný personál - z původních osmi desítek zaměstnanců domova je totiž v práci sotva polovina.

„Někteří lidé jsou v pracovní neschopnosti, jiní na ošetřovném. Ti, zaměstnanci, kteří zůstali, jedou na dvě stě procent a chtěla bych jim za to moc poděkovat,“ podotkla ředitelka.

Armáda pomáhá s péčí o nemocné i běžným úklidem - zatím ale není jisté, jak dlouho bude ještě hranický Domov seniorů pomoc vojáků potřebovat.

Aktualizovaný semafor. Olomoucký kraj byl přeřazen do červené - třetí stupeň pohotovosti.
Olomoucký kraj zalila červená, vir se šíří komunitně

Podle ředitelky přichází i pomoc zvenčí a zvedla se velká vlna solidarity od lidí, kteří chtějí zařízení nezištně podpořit.

„Jedna paní se třeba nabídla, že pro klienty něco dobrého upeče, pomocnou ruku podali i sponzoři. Krizový štáb zajistil ochranné pomůcky i pomoc dobrovolníků, denně jsme v kontaktu i se starostou města, který reaguje na naše požadavky,“ shrnula. I díky tomu se prý podařilo největší krizi překonat a zvládnout.

Lidé v rouškách, dodržování vládních opatření. Ostrava 21. října 2020
Já vám na roušku kašlu, myslí si řada lidí. Ukázal to test Deníku

Plošné testování v Přerově

V přerovském Domově pro seniory, kde se nákaza potvrdila u šesti klientů a sedmnácti zaměstnanců - nemocí covid-19 totiž onemocněli zdravotníci i pečovatelky, prováděli tento týden plošné testování.

„Jakmile obdržíme výsledky, sdělíme je rodinným příslušníkům. V tuto chvíli je vše v rukou hygieny a platí maximální možná opatření tak, aby nedocházelo k dalšímu šíření nákazy,“ uvedla ředitelka Domova pro seniory Jana Žouželková.

Podle ní zatím zařízení nepožádalo prostřednictvím vedení města o pomoc armádu.

„S primátorem města jsem o případné výpomoci vojáků mluvila, ale doufáme, že ji nebudeme potřebovat. Pouze v případě, že bychom nemohli zajistit bezpečnou péči našim klientům, tak bychom se na armádu obrátili,“ uzavřela.