„Někteří řidiči po této komunikaci jezdí místo povolených padesáti až sedmdesát kilometrů v hodině," zdůvodnil naplánovanou úpravu silnice Pavel Slovák z odboru správy majetku, v jehož gesci je také údržba místních komunikací.

Na letošní rok je prozatím naplánována pouze projektová dokumentace pro územní a stavební řízení, i ta ale zabere několik měsíců.

Pouze v případě, že by se všechny administrativní kroky včetně výběrového řízení stihly v brzkých termínech, mohla by se akce rozběhnout už na podzim.

Budoucí zpomalovací práh tak v podstatě naváže na už stávající kusy, které leží na sousedních ulicích Studentská a Hviezdoslavova (na snímku vpravo).

Nájezdy na zpomalovací prah v Máchově ulici by neměly přesáhnout nejnižší rozměry retardéru na ulici Hviezdoslavova„Podoba křižovatky sice bude v tomto smyslu, při srovnání s prahy na Hviezdoslavově ulici ale půjde o nájezd nejnižšího rozměru," dodal Pavel Slovák s tím, že povrch křižovatky pokryje asfalt a nájezdy budou zřejmě z žulového materiálu.

Postoje na plán radnice se však mezi obyvateli různí. U některých převládá názor, že zpomalovacích prahů je ve městě už nyní až příliš.

„Nejezdím sice autem, ale z pohledu řidiče bych řekl, že už jich je v Hranicích skutečně dost," řekl například Robert Tovaryš.

Přibrzdí i u Staré střelnice

O zpomalovacím prahu na Máchově ulici se začalo uvažovat už před patnácti lety. Jedním z důvodů je právě blízký Dům s pečovatelskou službou, kam docházejí starší lidé. Těm může rychlost projíždějících aut na silnici činit velké potíže.

„Auta jezdí rychle hlavně z kopce dolů, pak už ani moc nepřibrzdí. Starší lidi tady chodí na autobus, takže nějaké opatření by bylo dobré. Silnici je totiž kolikrát problém přejít. Na druhou stranu si myslím, že od Tovačovského ulice by ten práh nebyl potřeba, tam řidiči tak rychle nejezdí," připojila svůj názor Marie Kopková, která úsekem často prochází.

Zmíněný zpomalovací práh nebude v Hranicích jediným, s nímž se v letošním roce počítá.

Další „přírůstek" doplní také silnici na třídě Generála Svobody nedaleko Divadla Stará střelnice. I tam je důvodem vysoká rychlost projíždějících automobilů a nepřehledné rozcestí.