“Davídek je bystrý tříletý kluk, který má rád zvířátka a miluje auta. V očích má spoustu čertíků, na jazyku spoustu otázek a stejně jako ostatní děti plno energie. Přes tuto veškerou nepříznivou diagnózu je třeba říci, že u postižených achondroplazií je intelekt zcela normální a často dokonce nadprůměrný, a to se týká i Davídka, který je mentálně zcela v pořádku a začíná vše kolem sebe intenzivně vnímat,” přiblížila svého synka maminka Anna Lukšová.

Davídkovi stěžuje život ještě jeden handicap. Jde o hydrocefalus. Ten se projevuje u dětí rychlým růstem hlavy, což je způsobeno nadbytkem mozkomíšního moku, který nestíhá odtékat. Proto v pěti měsících absolvoval operaci, kdy mu byla do hlavičky umístěná hadička, která mu tuto tekutinu odvádí do dutiny břišní.

Pro úspěšný další vývoj Davídka je teď klíčové další rehabilitační cvičení. “V tělíčku je porušen vývoj kostí a chrupavek. Kratší jsou především ruce a nohy a naopak je výrazně větší hlavička. Postižení pak způsobuje, že má tělo jinak položené těžiště a jiné, mnohem těžší pohybové možnosti. Navíc tato diagnóza způsobuje křivení kostí a výrazné problémy se zády,” vysvětlila problémy svého synka jeho maminka.

Štěpán Král, narozen 8. července 2021 v Olomouci
Nově narozená miminka na Hranicku a Přerovsku - 27. a 28. týden 2021

Davídek díky vytrvalosti a houževnatosti rodičů poctivě cvičí, rehabilituje. Díky tomu se nyní postaví na nožičky a snaží se po nich pohybovat. Aby to i nadále bylo možné a nenaplnilo se riziko postižení páteře, je nutné vytrvat v dlouhodobé, pravidelné, speciální rehabilitaci.

„Pokud si bude umět správně sednout, stoupnout, uchopit předměty do ruky, zvedat věci, podávat si je, bude mít správné držení těla, správně posílené svaly, tím se zvyšuje maximální šance, že nebude postižen páteřní kanál a neskončí na vozíčku,“ vysvětlila význam rehabilitace Anna Lukšová.

Problémem je, že tyto speciální rehabilitace nejsou v plné míře hrazeny pojišťovnou. Doposud vše rodiče finančně zvládali a dělají nadále maximum, přesto se ocitli nyní v situaci, kdy si takto intenzivní rehabilitace nemohou dovolit. V této chvíli by však byla chyba polevit na intenzitě cvičení.

Proto byla založena veřejná sbírka, kam může kdokoliv na rehabilitace přispět.

„Veškeré peníze ze sbírky budou použity na cvičení, úhradu lázní a Davídkovy potřeby. Můžete to být i vy, kdo pomůže. Děkujeme všem dárcům. Vybrané prostředky budou předány přímo mladé rodině, která je použije na léčbu svého syna Davídka,” požádala veřejnost kamarádka rodiny Jaroslava Žáčková, které není osud tříletého Davídka lhostejný.

Více se o sbírce dozvíte na stránkách https://www.donio.cz/DavidkovaCesta. Na podporu Davídka vznikl také transparentní účet číslo účtu 2801756480/2010 a variabilní symbol 80902, kam je možné posílat peníze. Rodiče chlapce děkují všem za podporu.