Depozitář obsahuje mnoho zajímavých věcí. Od obrazů, přes zbraně, knihy, nábytek, hodiny, krucifixy, po dobové oděvy.

„Velmi vzácná je i sbírka secesního skla," uvedla ředitelka Městských kulturních zařízení Naďa Jandová.

Například sbírka militárií čítá celkem 145 sečných zbraní a 55 palných zbraní.Depozitář Muzea a galerie v Hranicích

„Rádi bychom tuto unikátní sbírku zpřístupnili veřejnosti. Před tím je ale nutné zrestaurování exponátů," informovala dále ředitelka.

„Se sbírkou militarií jsem se seznámil, podrobně jsem ji sice nezkoumal, ale i tak mohu říct, že obsahuje výjimečné a nádherné kusy například z Orientu nebo z Ruska," sdělil znalec zbraní, podplukovník ve výslužbě Jiří Lukačko.

Vzácná hranická fajáns

Dalším unikátem je v depozitáři například vzácná hranická fajáns, která v příštím roce oslaví významné výročí. Jde o speciální druh hrnčířských výrobků, které jsou pokryté bílou neprůhlednou glazurou. Jsou považovány za jemnou keramiku, i když velmi často připomínají porcelán. V Hranicích ji proslavil kníže Dietrichstein a laik ji pozná podle signatury DW, tedy Dietrichstein Weisskirchen.

„Na toto téma plánujeme příští rok výstavu," potvrdila Naďa Jandová.

Další z muzejních sbírek, takzvaná Gallašova knihovna, čítá 3649 kusů knih. Vznikla spojením původní Gallašovy knihovny s knihami z jiných zdrojů, konkrétně z hranické fary, od hranického gymnaziálního profesora Antonína Dvořáka a od občanů, kteří knihy věnovali.

„Gallaš založil knihovnu v roce 1811, tehdy měla 500 svazků. Základem knihovny byly jeho vlastní knihy. Postupně byla knihovna doplňována," vysvětlila Naďa Jandová.

Návštěvníci radniční věže mohou po cestě nahoru obdivovat celkem dvanáct dřevěných truhel a k tomu hádat, k čemu se dříve používaly, popřípadě je ovonět a ucítit tak závan historie. „Jedna z truhel, jak jsme poté zjistili, plnila v dávných dobách úplně jinou funkci.Byl to nočník do ložnice," usmála se Naďa Jandová.

První snaha o zřízení muzea se datuje do roku 1904, kdy byl vytvořen základ muzejních sbírek. Dočkalo se slavnostního otevření 5. července 1905 v jedné místnosti školní budovy u fary, což je dnes základní umělecká škola. Až v roce 1912 se přestěhovalo do přízemních místnostní radnice.