„Tu radostnou zvěst roznášíme lidem pravidelně na Štědrý den. Chodíme už několikátý rok s bratrancem a bratrem Tomášem. Pak ještě společně obcházíme domy i na Tři krále," řekla Magda, kterou při koledování zdobila slušivá „pastýřská" vestička. Podobně nastrojení byli i oba její spolukoledníci.

Akci v Ústí před více než patnácti lety založil tehdejší soubor Záhoran. Přestože soubor později zanikl, tradice se v obci udržela dodnes.

„Tuto akci pořádá kulturní komise. Ráno se děti sešly v kulturním domě, oblékly si staré oblečky, vzaly si hůl nebo čagan a vyrazily na obchůzku," popsal ústecký starosta Libor Vykopal s tím, že některé koledníky vzal autem ještě do Mariánského údolí. Ani hospodářky a hospodáři tamních domů nebyli o událost ochuzeni.

„Lidi už jsou na koledníky zvyklí, těší se na ně. Dětem dají cukroví nebo ovoce," dodal starosta. Občané zároveň mohli přispět do kasičky, kterou koledníci měli s sebou. Peníze pak půjdou třeba na jednu z kulturních akcí, kterou obec uspořádá. O jejich využití ale ještě rozhodne právě v kulturní komisi, výsledek se později obyvatelé dozví třeba z obecního zpravodaje.