„Letos přijel rekordní počet dětských domovů, celkem čtrnáct. Nahlášeno máme 218 dětí. Dorazil také malíř a cestovatel Libor Vojkůvka, který dětem dovezl krásné obrázky,“ uvedla předsedkyně Spolku žen Rouské Liběna Hrešková. Akce se také zúčastnila také široká veřejnost.

Desátý ročník akce s výjimečným posláním se nesl tentokrát v duchu divokého západu. „Tématika akce se každý rok mění, v minulých ročnících tak byli k vidění například piráti nebo čerti z oblíbené pohádky S čerty nejsou žerty. Nápady pořadatelé čerpají od samotných dětí,“ vysvětlila předsedkyně spolku. Pro děti byly opět připraveny různé hry. Mohly tak soutěžit na kole štěstí, nechybělo rýžování zlata, výroba korálků nebo hledání indicií v rámci soutěže O zlatý poklad. „Dětské domovy také soutěží s totemy, které vytvořily. Komise poté vyhodnotí, který je ten nejhezčí,“ doplnila pořadatelka akce. Na akci nesměl chybět ani indiánský náčelník, se kterým se děti nadšeně fotografovaly. Kostým si pořadatelé zapůjčili až z Brna.

Hranická kapela Hra'n'ice reprezentovala město v Nizozemsku.
Hranická kapela reprezentovala město v Nizozemsku

Akce, která má smysl

„Během deseti let jsme něco dokázali. Tři děti se dostaly do pěstounské péče a čtyři jsou v adopci. Pěstouni děti vždy poznali na této akci,“ podotkla Liběna Hrešková. Ačkoliv počasí iniciátorům akce příliš nepřálo, i přesto byla účast návštěvníků více než slušná. Přichystáno bylo také občerstvení a hudební doprovod. „Moc se mi tu líbí, byla jsem se tady podívat i v minulém roce. Tématika je taky fajn. Doufám, že akce proběhne i příští rok, protože bych přišla zase,“ řekla s nadšením Anna Čepičková z Hranic.

Dorazili až z Havířova

„Jsme tu dnes poprvé, myšlenka pořádat takové akce se mi samozřejmě líbí, jsem nadšený. Původně jsme celý výlet chtěli zrušit kvůli počasí, ale nakonec jsme se odhodlali a vyrazili jsme. Děti jsou spokojené, od soutěží a her je nemůžu odtrhnout,“ řekl s úsměvem vychovatel z havířovského dětského domova David Horák.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Zanedlouho započnou semináře ke kotlíkovým dotacím pro občany