Vůbec největší převis uchazečů zaznamenala tak jako každý rok gymnázia. Druhé kolo přijímacího řízení letos nevypíše na Přerovsku žádné z nich - třídy jsou naplněné v obou gymnáziích v Přerově, ale také v Hranicích, Lipníku a Kojetíně. Velký počet uchazečů o studium zaznamenalo letos Gymnázium Jana Blahoslava se Střední pedagogickou školou v Přerově.

Socha Jana Blahoslava v Přerově
ANKETA: Učenec Jan Blahoslav očima studentů. Hlasujte pro svého favorita

„Na obor předškolní a mimoškolní pedagogika se hlásilo 192 dětí a bereme jich 90. Na pedagogické lyceum přijímáme 30 žáků a o studium mělo zájem 103. Na šestiletém gymnáziu se otevře jedna třída se 30 studenty a uchazečů bylo 82. U čtyřletého gymnázia jsme zaznamenali 66 přihlášek a otevře se jedna třída,“ popsala situaci ředitelka školy Romana Studýnková.

Možností je šestileté gymnázium

„V současné době probíhá odevzdávání zápisových lístků - někteří žáci se dostali na obě školy, které si vybrali, takže se rozhodují. Teď je tedy doba putování zápisových lístků. Protože je velký počet nadaných žáků, kteří se nedostali na gymnázia, chceme jednat s vedoucím odboru školství kraje o vyhlášení přijímacího řízení, abychom doplnili nadané studenty na šestileté gymnázium. Talentovaní žáci z devátých tříd budou tedy naskakovat do tercie, kde máme několik volných míst,“ řekla.

Nejen o gymnázia byl ale letos enormní zájem. Boom zažívá i Střední škola gastronomie a služeb v Přerově. „Věděli jsme hned, že tento ročník bude hodně silný. Loni jsme měli od patnáctiletých žáků 295 přihlášek, zatímco letos se jich sešlo 365. To se nikdy za posledních deset let nestalo,“ shrnul ředitel školy Martin Kovář.

Největší zájem je o obory hotelník, kosmetička a vizážista. „V učebních oborech zřejmě druhé kolo vyhlásíme. Kadeřnice jsou plné, ale v jednotkách můžeme doplnit obory cukrář a prodavač. U oboru kuchař-číšník máme povoleno rozšířit kapacitu, takže místo 30 uchazečů můžeme přijmout 45. Už máme seznamy zájemců o druhé kolo,“ doplnil.

Systém je špatný

Podle něj je v tomto roce přijímací řízení náročné pro rodiče i děti. „Systém přijímacího řízení je špatný. Největší chyba je v tom, že je hodně neúspěšných a nepřijatých žáků. Každý má dvě přihlášky, a to situaci komplikuje, proto je kolem toho takový humbuk. Když mluvím s rodiči, mnozí cítí nejistotu - nevědí, jestli jejich děti někam přijmou, nebo skončí na úřadu práce. Věřím, že se letos naplní i obory, které dosud naplněny nebyly,“ zhodnotil.

Zemědělka hlásí velký zájem

Velký zájem potvrzuje i ředitel Střední zemědělské školy v Přerově Radovan Rašťák. „Největší nápor byl u oboru agropodnikání, na který přijímáme 45 žáků, což naplníme. Připravujeme vyhlášení druhého kola přijímacího řízení, ale volných je jen několik míst - na obor mechanizace a služby přijmeme tři žáky, na opraváře zemědělských strojů jsou tři volná místa a zemědělec - farmář jedno,“ upřesnil.

Hranice navýšily kapacitu

Druhé kolo vyhlásí škola v příštím týdnu. Olomoucký kraj posvětil navýšení kapacity pro soukromou Střední odbornou školu v Hranicích. „Došlo k tomu hlavně proto, že se zvýšil zájem žáků o obor bezpečnostně právní činnost. Navýšení bylo ale reciproční - velmi žádaný bezpečnostně právní obor navýšíme o 40 žáků, naopak méně žádaný cestovní ruch jsme o stejný počet snížili. Celková kapacita byla navýšena také o ukrajinské žáky,“ uvedl ředitel školy Petr Flajšar. Žáci podle něj platí roční školné ve výši 15 tisíc korun.

Volná místa na krajském webu

Krajský úřad v Olomouci zveřejnil tento týden na svých webových stránkách volná místa na všech středních školách na Olomoucku, Přerovsku, Prostějovsku i Šumpersku.

„V Olomouckém kraji jsou kapacity středních a odborných škol na rozdíl od Prahy nebo Brněnska dostatečné. Školy nabízejí širokou paletu maturitních i učňovských oborů. Gymnázia jsou obsazena už v prvním kole, což je ale dlouhodobý trend. Nicméně je řada zajímavých oborů s vysokou uplatnitelností,“ uvedl Miroslav Gajdůšek, šéf odboru školství Krajského úřadu v Olomouci.

„Co se týče navýšení kapacit, dochází k němu tam, kde ředitel původně předpokládal otevřít půl třídy a otevře celou. Například na Střední škole technické Kouřílkova v Přerově se to týká čtyř oborů - dopravní prostředky, ekonomika dopravy, mechantronika a optik,“ zmínil. Také podle jeho slov stávající systém přijímacího řízení zbytečně prodlužuje lhůty pro přijetí a vytváří u rodičů napětí. „Systém je zdlouhavý a trvá v řádech dvou až tří týdnů, než se vyhlásí druhé kolo přijímaček,“ konstatoval.