Kolemjdoucí si však už brzy budou moci oddechnout. Rekonstrukce schodiště se dostává do své poslední fáze.

„Termín dokončení stavby je sice první zářijový týden, ale budeme se snažit vše dokončit co nejdříve. Byl bych rád, kdybychom to měli hotové v týdenním předstihu, tedy do konce srpna," řekl k časové posloupnosti prací stavbyvedoucí Miroslav Horák.

Vyměňuje se i zídka

Stavba, do které město investovalo celkem jeden a čtvrt milionu, začala osmnáctého června. O tom, že oprava nebyla úplně jednoduchá, svědčil rozsah práce. Kromě samotných schodů se totiž musela vyměnit i přilehlá kamenná zídka. Ta je v současné době přibližně z osmdesáti procent hotová.Oprava Pivovarských schodů v Hranicích

„Napojení zdiva ze směru od sousedního pozemku bylo nad schodištěm ve velice špatném stavu a operativně jsme to museli řešit až v půlce stavby. Je to práce navíc, se kterou se nepočítalo. Neplatí ji ale město, nýbrž majitel obvodové zdi," přiblížil šéf technických prací jednu z nečekaných potíží, s nimiž se stavbaři během práce museli vypořádat.

Další komplikace tkvěla ve staré zídce, jejíž základy měly i po provedených pracích zůstat původní.

„Ta dřívější zídka byla v některých místech tak narušená, že jsme museli udělat i kvůli stabilitě udělat základy znovu. Novou zeď prostě nešlo postavit na tu starou, jak se původně předpokládalo. Jenže než se zeď zbourala, nemohl o tom nikdo vědět," řekl stavbyvedoucí Miroslav Horák.

I s nájezdovými prvky pro kočárky

Přes nečekané problémy se snad vše v nejbližší době vyřeší a jedny z nejfrekvento­vanějších schodů v Hranicích budou už na začátku září zářit novotou. Právě schůdky by celkově měly být položené během příštího týdne.

„Nyní nám chybí jen posledních několik posledních schodů v dolní části. V pondělí pak začneme s pokládáním mozaiky," dodal stavbyvedoucí. Přibližně za týden by se na schodišti měly začít objevovat i nájezdové prvky pro přemístění kol či kočárků. „Pak už se jen natře a nasadí zábradlí, což bude pro nás konečná," řekl k posledním částem prací Miroslav Horák.

Oprava Pivovarských schodů měla být zahájena už na začátku června. Firma, která zvítězila ve výběrovém řízení ale přiznala, že svoji nabídku podhodnotila. K projektu proto přistoupila společnost, která ve veřejné soutěži skončila na druhém místě.