Zatímco v případě 200 tisícového příspěvku oddílu TJ Cement Hranice se jednalo primárně o odměnu za vynikající výsledky házenkářů, v případě fotbalové mládeže SK Hranice je částkou přibližně o dvacet tisíc nižší potřeba dorovnat nedostatečný rozpočet pro tento rok

„Ve fotbale se potřebné finance odvíjí od toho, do jakých soutěží jsou naše týmy rozřazeny, kam musí na své zápasy dojíždět a tak dále. Jedná se pouze o částku na dorovnání rozpočtu, v podstatě na holé fungování klubu," řekl Karel Ančinec z SK Hranice.

„Máme zde více než dvě stě dětí. Někteří rodiče u nás mají děti dvě, a upozorňuji, že prakticky všechno potřebné kupují právě rodiče. Nám vyjdou peníze opravdu jen na ten základní provoz. Pokud bychom nedostali tento příspěvek, pak bychom museli navýšit příspěvek od rodičů přibližně o sto korun, čímž by se jejich náklady opět zvýšily," doplnil Karel Ančinec.

Zastupitelstvo města se rozhodlo žádost SK Hranice o 180 tisíc korun schválit.

Návrh však prošel pouze těsnou většinou. Někteří členové zastupitelstva, označili podobné žádosti za nesystémové.

„Je jasné, že sport je podfinancovaný, a města musí mnohdy suplovat funkci státu. Peníze sportovním oddílům přejeme a měly by je dostat. I tak by však přerozdělování financí mělo mít nějaký řád. Buď tedy navýšit rozpočet na příští rok, anebo v případě, že schválíme tyto požadavky už letos, tak přispět všem, kteří mají mládežnické oddíly," uvedl svůj názor ještě před schválením místostarosta Ivo Lesák.

„Za šestnáct let co tu působím, je něco podobného na stole již po x-té. Vždycky se říká, že je to nesystémové, a že se musí nějaký systém vymyslet, ale nikdy se nic nevymyslí. Podle mého názoru to totiž není možné. Věci, které se zde hodnotí, totiž nejsou vždy souměřitelné, nedá se ke všemu přistupovat jako jedna a jedna," myslí si naopak člen zastupitelstva Jiří Haša.

Mimořádné výsledky

Příspěvek 200 tisíc korun přislíbilo vedení města také oddílu TJ Cement Hranice.

Házenkářský tým mužů dosahuje dlouhodobě vynikajících úspěchů v nejvyšší házenkářské soutěži, ve které se jim v posledním ročníku podařilo vybojovat třetí místo.

Podle zástupců TJ Cement Hranice si úspěchy vyžádaly nečekaný nárůst výdajů.

Právě díky mimořádným výsledkům a reprezentaci města se zastupitelé rozhodli tento návrh podpořit.

Se svou žádostí o 20 tisíc korun uspěla také společnost Gasmont na dodatečné uhrazení nákladů na cyklistický závod Hledá se mistr světa aneb K&V Top Cup, kterého se zúčastnilo více než 130 dětí.

David Král