„Já tedy situaci vnímám jinak než opozice. Je tady nesrovnatelně větší klid. Málokdo si teď tu skrumáž, která na Jiráskově a na Pernštejnském náměstí bývala, dovede představit. Ti, kteří to ale zažívali dennodenně určitě vidí, že to je mnohem lepší, a že už nemusí chodit přimknutí ke zdi, aby je náhodou něco nesrazilo,“ oponoval kritice starosta Hranic Jiří Kudláček.

Podobně se na zářijovém jednání zastupitelstva vyjádřil i 1. místostarosta Vladimír Juračka.

„Pokaždé, když jsem vedl historickým jádrem starší vnučku do školy, tak jsem ji křečovitě držel za ruku z obavy, aby se něco nestalo. Když mě tady loni v červnu s kočárkem, pro změnu s mou mladší vnučkou, málem srazilo auto, řekl jsem dost!“ pronesl směrem k zastupitelům a pokračoval.

„Co jsem na vlastní kůži zažil, to jsem zažil. Nikdo mě tak nepřesvědčí o tom, že to nebezpečí tu nebylo,“ doplnil Vladimír Juračka.

Podle vedení města tak k zhoršení bezpečnosti, o kterém mluví opozice, rozhodně nedošlo.

„Když běží školní rok, tak je přesun dětí směrem od pošty enormní. Jsme tedy například rádi, že se nám podařilo z křižovatky u Zlatého orla odbourat jeden ze směrů, ze kterého vyjíždělo velké množství aut,“ uvedl jeden z příkladů Jiří Kudláček.

Ivo Lesák, předseda hnutí Otevřená radnice v Hranicích
Delší objížďky i zhoršení ovzduší, kritizuje Ivo Lesák uzavření průjezdu centrem

Váha dat a konec ústupkům

Při hodnocení dopadu uzavírky se radnice opírá o data získaná městskou policií, jejíž strážníci počítali auta na náměstí.

„My samozřejmě víme, že ta data nejsou reprezentativní, výsledky pro nás měly být pouze orientační, abychom o provozu měli alespoň nějakou představu. Až bude nějaká příležitost pro získání exaktnějších dat, tak pak je budeme mít k dispozici. Nevím tedy proč nás v tomto opozice kritizuje,“ podivoval se Vladimír Juračka.

Podle vedení radnice je současné řešení nejmenším zlem.

„Já jsem žádný jiný konstruktivní návrh, jak dopravu v centru města řešit, neviděl. Aut bude do budoucna stále přibývá a my musíme tomuto trendu čelit, a ne pořád ustupovat. Proto byla potřeba nějak zasáhnout. Uvědomujeme si, že nic není ideální, ale podle mého názoru jsme zkrátka ze samých špatných řešení vybrali alespoň to nejmenší zlo,“ je přesvědčen starosta.

„Mluvit o tom, že nejprve musíme podniknout nespočet přípravných kroků před tím, než sáhneme k tak výrazné změně nemá smysl. Trvalo by to totiž tak dlouho, že bychom nikdy neudělali nic,“ uzavřel Jiří Kudláček. 

Ilustrační foto
Víkend bude mokrý a studený. Jak bude po něm?