Chovatelské výstavy mají v Přerově dlouholetou tradici

Český svaz chovatelů spojil tuto akci s oslavou úrody - členové folklorního souboru Hanák Troubky, který se na pódiu představil v sobotu odpoledne, proto symbolicky předali zástupcům města, kraje a zemědělských společností dožínkové věnce.

„Jsou to naše první chovatelské dožínky, ale celostátní výstava drobného zvířectva má za sebou už devětačtyřicátý ročník. Rádi bychom v této tradici dál pokračovali a máme přislíbenou podporu z hejtmanství i od města Přerov,“ řekl Jiří Koláček, předseda okresního výboru Českého svazu chovatelů v Přerově, který si obrovský zájem veřejnosti pochvaloval.

„Díky tomu, že nám vyšlo počasí, prošly areálem jen do odpoledních hodin přes tři tisíce lidí. Věříme, že jich do večera bude ještě více,“ poznamenal.

Návštěvníci si mohli na výstavě prohlédnout králíky, slepice, kohouty, holuby a exotické ptactvo, ale k vidění byl i dobytek ze Zemědělského družstva v Kokorách - mladí býčci, kozy nebo ovce. Jen vystavených králíků napočítali příchozí na dva tisíce.

Sdílené elektrokoloběžky v Praze
Hranice nabídnou v ulicích sdílené elektrokoloběžky

Lidé se zastavovali také u zemědělské techniky a historických exemplářů, které používali naši předci, jako je třeba máselnice nebo mlýnek na obilí.

Součástí nabitého programu byla i ukázka zásahu historickou ruční stříkačkou, kterou předvedl Sbor dobrovolných hasičů ze Lhoty, děti zase přivítaly projížďku kočárem nebo vystoupení klauna.

Že je o chovatelství mezi lidmi zájem, potvrdil výkonný ředitel Českého svazu chovatelů Radek Novotný.

„Pro zemědělce jsou chovatelské výstavy vždy událostí a tato se koná už téměř padesát let. Lidé mají v poslední době zájem hlavně o menší domácí mazlíčky a populární je třeba chov ježků nebo morčat. Je nenáročný a lidé mohou mít zvířata i v bytě v paneláku,“ řekl.

Město i kraj chtějí podobný druh akcí na přerovském výstavišti podporovat.

„Jsme rádi, že se na výstaviště vrací život. Soukromí investoři, kteří tento areál vlastní, do něj totiž investují nemalé finanční prostředky. Ve chvíli, kdy se podaří zrealizovat záměr propojení ulic Za mlýnem s Lipnickou, se výstaviště zprůjezdní a může zde vzniknout nová rozvojová lokalita města,“ řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS), který se zúčastnil slavnostního předávání dožínkového věnce.

„Je tu spousta návštěvníků, kteří se mají na co dívat, a jsem rád, že výstaviště opět ožívá. Zemědělské výstavy mají navíc v Přerově dlouholetou tradici a k historii našeho města patří,“ doplnil náměstek hejtmana a přerovský radní Petr Vrána (ANO).

Na židovském hřbitově v Přerově byla ve čtvrtek odhalena pamětní deska, která připomíná slavného rodáka - židovského skladatele a klavíristu Gideona Kleina. Město si letos připomíná sto let od jeho narození.
Vrátil se domů. V Přerově odhalili pamětní desku slavného rodáka Gideona Kleina

Dožínky jsou pro zemědělce vždy okamžikem bilance a zamyšlení nad tím, jaká byla ta letošní úroda. I když byly zpočátku kvůli suchu prognózy nepříznivé, nakonec to tak zlé nebylo.

„Úroda byla průměrná, alespoň co se týče obilovin a řepky. Ve srovnání s loňským rokem byla určitě o něco lepší,“ shrnula Lenka Švarcová, vedoucí rostlinné výroby Moravské zemědělské společnosti.