„Předem jsme věděli, kdo v tomto domě bude bydlet. Mělo to být určeno spořádanějším klientům z azylových domů, ale nakonec jsme přijali i osoby, které přímo v azylových domech nebydlely, ale i tak jejich podmínky nebyly zrovna ideální. Jsou to lidé, s nimiž nejsou žádné problémy a které dobře a dlouhodobě známe," sdělil Bohuslav Rybníček, ředitel společnosti Elim Hranice, která dům v Drahotuších provozuje a která má ve stejné budově i své sídlo.

Zejména interiér objektu ještě voní novotou, na vybavení celkem jedenácti pokojů i společných místnostní si asi nikdo z obyvatel stěžovat nemůže.

„Bydlela jsem na několika ubytovnách, ale tohle je jednoznačně nejlepší místo. Vůbec nic nám tady neschází," sdělila jedna z obyvatelek Vladimíra Uhlířová.

„Původně jsme měli v plánu tento dům zřídit skutečně jen pro muže – seniory, pak jsme ale zjistili, že prospěšnější bude udělat takové místo i pro ženy a rodiče s dětmi ze Slavíče. Těch dětí tady máme celkem šest. Potvrdilo se, že ti lidé tady mohou žít společně," informoval Bohuslav Rybníček.

Čistota především

Na pořádek v domě musí vedle pověřeného pracovníka dohlížet i samotní obyvatelé. Čistota se udržuje jak v samotných pokojích, tak i v nejbližším o­kolí.

„Většinou se klienti o úklid skutečně starají sami a práce jsou mezi nimi různě rozdělené. Chtěli jsme každému najít něco na míru, aby ho ta činnost bavila. Jeden tak chystá snídaně a vaří večeře, další třeba zametá chodník a průjezd před domem, třetí se zase stará o zahradu," doplnil vedoucí Elimu.

Vnitřek budovy je v podstatě hotový, pozornost sdružení a samotných obyvatel se tak v současné době obrací na dvorek a zahradní prostory. Místa s lavičkami pro posezení u ohně, domečky či pískoviště, kde si děti mohou pohrát, jsou připraveny už nyní.

„Ještě se zaměříme na trávník, který je také potřeba spravit," podotkl ředitel křesťanského sdružení.

Podle předsedkyně Osadního výboru Drahotuše Vlasty Zapatové není působení Elimu a přítomnost dvaceti nových obyvatel v Drahotuších žádnou překážkou.

„Spolupráce je v podstatě bezproblémová. Na osoby, které bydlí v Domě Elim, nejsou žádné stížnosti," konstatovala.