Žáci si nejpozději v osmé třídě budou muset vybrat hned dva cizí jazyky.

I na hranických školách tím vzniká problém, doposud totiž byla druhá cizí řeč jen mezi volitelnými předměty.

Základní školy v Hranicích ale kvůli tomu nové pedagogy shánět nebudou. Právě díky stávající možnosti přidat si k angličtině další světový jazyk tato starost prakticky odpadá.

Větší komplikace však nastanou právě samotným žákům. Zatímco někteří budou mít za sebou už několik lekcí, pro jiné bude situace zcela nová.

„Už nyní nabízíme dva cizí jazyky a řada dětí si je už vybrala. Někteří asi budou mít jistý náskok nad ostatními, ale zatím nevíme, jak přesně to celé bude zformulováno. Počkáme, až to přijde přímo z ministerstva. Kantory na výuku máme, v tom žádný problém nebude," řekl ředitel ZŠ Struhlovsko Radomír Macháň.

S povinností dvou cizích jazyků na základních školách nesouhlasí ředitel ZŠ Šromotovo.

„Z pohledu člověka, který má zajišťovat určitou úroveň vzdělávání na škole, to neberu jako dobré rozhodnutí. Někteří žáci totiž mají problém i s českým jazykem, natož s anglickým. Dalším cizím jazykem se jim to ještě zkomplikuje a nebude to mít patřičný efekt. Je lepší dělat jednu věc pořádně, než dvě věci polovičatě," poznamenal k plánované změně ředitel Radomír Habermann.

Dětem dělá potíže i čeština

Škola tak bude od sedmé třídy nabízet další tři jazyky, a to němčinu, francouzštinu a ruštinu.

„Každý žák si bohužel bude muset jeden z těchto jazyků vybrat. Bude to na úkor žáků, kteří zrovna nemají talent na jazyky, zato vynikají ve sportu nebo třeba v pracovních předmětech," dodal ředitel.

Někteří učitelé pak budou muset počítat s nárůstem vyučovacích hodin.

„Budeme muset řešit i organizaci výuky. Někdo bude mít práce více, jiný méně. Neznamená to ale, že by někdo o práci přišel," doplnil s tím, že angličtina se na škole vyučuje povinně už letos. Další cizí jazyk byl volitelný.

Stejnou skladbu vykazuje už nyní také Základní škola v Drahotuších. Tamní ředitelka Dagmar Pospíšilová souhlasí, že výuka jazyků, a to i toho českého, dělá dětem potíže.

„Je všeobecný trend, že děti čtou méně než v minulosti. To se ve škole projevuje nejen při výuce jazyků, ale prolíná se to i do jiných předmětů," uvedla ředitelka.

V Drahotuších si vybírají reuštinu či němčinu

Také v Drahotuších se děti seznamují s angličtinou už od první třídy. Při nástupu do šestého ročníku se pak se svými rodiči rozhodují, zda si k angličtině přidají ještě němčinu nebo ruštinu. Právě tyto jazyky jsou nyní volitelné.

„I vzhledem k tomu nám tato změna od září nepřinese žádné potíže," míní ředitelka drahotušské školy Drahomíra Pospíšilová.

Novinky se od září mají dotknout také matematiky. Žáci se budou učit základy zlomků už na prvním stupni, což ale v řadě případů platí už letos.

Ve výuce se mají objevit i nová témata, například finanční gramotnost.