Slevové akce

Některé olomoucké půjčovny vsázejí na slevové akce nebo se uchylují k prodeji doplňkového zboží.

„Od loňského roku jsme začali prodávat cigarety, cukrovinky, nealkoholické nápoje, slané pochutiny a hlavně víno. Nešlo nám primárně o to, abychom nalákali zákazníky na půjčování filmů. Spíše jsme chtěli doplnit chybějící tržbu z výpůjček právě tržbou odjinud,“ řekl jednatel společnosti Videoprivát Radek Pazour.

Půjčení za hubičku

Ceny za půjčení se v současnosti pohybují v rozmezí devíti až třiceti devíti korun podle toho, na jakém jsou nosiči a jestli jde o novinku, či nikoliv. Za VHS kazetu může zájemce zaplatit jen devět korun, za Blue Ray Disc se cena pohybuje kolem třiceti devíti korun. Cena za DVD je čtrnáct až dvacet devět korun podle stáří filmu.

Věrní zákazníci, kteří na půjčovny nezanevřeli, zde shánějí snímky, které jim třeba utekly v kině nebo na plátno vůbec nešly. „Když se chci podívat na nějaký film, který nemám možnost sehnat jinak a nechci si ho koupit, tak tam zajdu. Rozhodně využívám slevové akce, jako třeba každý třetí film zdarma,” uvedl dvacetiletý Petr Sliž.

V Prostějově DVD půjčovny pomalu končí. Nejvýraznější pokles tržeb se projevil během posledního půlroku. „Sestupný trend začal asi před pěti lety. Důvody jsou stejné jako jinde, tedy především bezplatné stahování filmů z internetu. Pokud by půjčovny vydržely do konce letošního roku, byl by to zázrak,“ odhadl Látal z Gamy.

Do konce roku se uvidí

Podobné problémy mají i majitelé na Přerovsku. Své čtyři videopůjčovny musel zavřít například Vítězslav Šimek. Během uplynulých dvou let mu postupně zkrachovaly provozovny ve Fulneku, Hranicích, Brně a Odrách. Dnes už si od něj půjčují lidé filmy jen v Novém Jičíně a v Hranicích, kde zatím zrušil jen jednu pobočku. S druhou, která je poblíž náměstí, to už však také nevypadá růžově.

„Pokud se do konce roku situace nezlepší, tak zavřu i tu,“ uvedl Šimek. Myšlenka, že by podnik spojil například s vinotékou, se mu příliš nezamlouvá.

Podnikatel Šimek viní z nízkých tržeb lehce dostupná DVD. Ta se dnes dají v trafikách a jiných prodejnách koupit za přibližně stejnou cenu, jakou činí půjčovné. „Navíc už si dnes hodně lidí dokáže film i vypálit,“ dodal.

Stahování je v módě

To, že si lidé stahují filmy z internetu, potvrdila studentka Marie Klimešová.

„Na většině serverů je to zadarmo nebo za mírný poplatek, tak se toho snažím využít. Navíc je to pohodlnější, než chodit do videopůjčovny, kde musím film do čtyřiadvaceti hodin vrátit. Staré filmy, které nejsou ke stažení na internetu, se prodávají levně na stáncích, takže nemám důvod do videopůjčoven chodit,“ uvedla studentka.

VERONIKA MACHÁČKOVÁ a zpravodajové Deníku