Problémy ale čekají drobné živnostníky, kteří si nemohou dovolit investice do nové techniky.

„Pro nás je důležité, jak to bude fungovat v praxi. Naštěstí jsme nemuseli příliš investovat, protože jsme už pokladnu měli. Musíme se ale seznámit s novým softwarem a je potřeba vyčlenit jednoho člověka, který to bude řešit," řekla spolumajitelka restaurace U Bukáčků v Přerově Pavla Tadićová.

Nový systém už ve středu testovali také v bufetu U Tenisu, který spadlá pod Tenisový klub Precheza Přerov.

„Platíme za připojení k internetu a museli jsme přikoupit nový přístroj, takže náklady vzrostou. V zimě je to bez problémů, protože chodí jen pár lidí, ale v jarních měsících stojí před stánkem i tři fronty. Nedovedu si představit, jak to budou děvčata vyťukávat," podotkla Daniela Huťková, manažerka TK Precheza Přerov. Podle ní trvala příprava na spuštění celého procesu tři týdny.

Dodavatelé provozovatelů restauračních zařízení už koncem letní sezony pocítili odliv svých zákazníků.

Častým důvodem ukončení jejich podnikání byly přitom právě vysoké náklady a zavedení elektronické evidence tržeb.

„Některým se pořízení přístroje, který odešle údaje příslušnému finančnímu úřadu, nevyplatí. A tak se rozhodli svou činnost ukončit," konstatoval zástupce jedné z přerovských fi­rem.

Rušení, či přerušení živností

Na některých vesnicích či menších městech na Hranicku se již zavádění elektronické evidence tržeb svou měrou podepsalo na rušení drobných živností.

„Podle mých informací měla být EET jedním z důvodů zavření dvou místních podniků. Jedná se o masnu, a také kiosek a občerstvení u autobusové zastávky, které provozoval pan Buchlovský," uvedl starosta Potštátu René Passinger.

„Náš kiosek jsme se rozhodli v lednu tohoto roku zavřít v první řadě proto, že jsme jej zde s ženou provozovali od svých devatenácti let, tudíž již jednadvacet let. Bylo velice únavné jej držet neustále v provozu, ve svátky, o víkendech, být k němu neustále upoutaný. Už se nám to zkrátka nechtělo dále podstupovat, to byl hlavní důvod. EET byl jen jakýsi poslední střípek," vysvětlil Petr Buchlovský.

Podle něj je koncepce EET špatně nastavena.

„Proti elektronické evidenci tržeb jako takové nic nemám, ale ve větších podnicích, které mají velké obraty. Ty to utáhnou. Na vesnicích jsou náklady na chod tohoto systému opravdu likvidační," myslí si bývalý provozovatel stánku.

„Vždycky se říkalo, že když už žádná jiná kultura na vesnici není, pořád zbývá alespoň dobrá hospoda. Když se zamyslíme, tak tímto se státu podařilo zničit i tu zbývající kulturu," doplnil Petr Buchlovský.

Podle Živnostenského úřadu v Hranicích řada živnostníků místo úplného rušení volí raději přerušení činnosti.

„Že bychom zaznamenali nějaký enormní nárůst rušení živností, to říct nemohu. Zvedl se však počet přerušení živnosti, zejména v hostinské činnosti. Týká se to především vesnic. Živnostníci patrně čekají, jak se situace kolem EET vyvine," sdělila Marie Caletková z Odboru obecního živnostenského úřadu v Hranicích.

Petra Poláková-Uvírová, David Král