Aktuálně se s nákazou Covid-19 potýká 6 110 lidí.

Nejhorší je situace na Přerovsku, kde je v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za posledních 7 dní 630 nakažených. Následují Olomoucko s 560 případy, Jesenicko se 456 a Prostějovsko se 423 nakaženými. Nejklidnější je situace v okrese Šumperk, kde je 350 případů. Zároveň se zvyšuje počet provedených testů. Výrazně vzrostl zájem o bezplatné antigenní testování. V Olomouci si lidé musejí počkat. Termíny na nejbližší dny jsou plné.

V Olomouckém kraji se potvrzuje rychleji se šířící britská mutace koronaviru.

„V našich laboratořích byla poprvé zachycena na konci ledna a dnes již má téměř polovina u nás nově odhalených případů tuto mutaci,“ sdělil na sociálních sítích ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.

Hranice obcí v ČR.
Mapa katastrů všech obcí: Zjistěte, kam smíte a kam ne. Stačí zadat své místo

Čeká se nárůst hospitalizací

Ve FN Olomouc se ve čtvrtek léčilo s Covid-19 85 pacientů, z toho 37 potřebuje intenzivní péči.

„V porovnání s říjnovým a lednovým vrcholem epidemie představují tato čísla dvě třetiny tehdy hospitalizovaných případů, což odpovídá i situaci v celém Olomouckém kraji,“ informoval Havlík.

„Bohužel lze predikovat, že počty nově diagnostikovaných povedou v dalších minimálně dvou třech až týdnech k nárůstu hospitalizací,“ sdělil.

První den s povinnými respirátory. Přerov 25. února 2021
Respirátory nebo dvě roušky? Přerované většinou dodržují

S virusem se potýkají i mladí lidé

V nemocnicích končí v těžkém stavu stále častěji mladší věkové skupiny.

„Mezi nemocnými v těžším stavu je nyní výraznější zastoupení mladších věkových skupin, onemocnění postihuje i pacienty dvaceti a třicetileté a také děti,“ řekl v minulém týdnu Deníku mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Červenec 2020. Při konfliktu znesvářených rodin olašských Romů létaly z oken v Bratrské ulici v Přerově nejrůznější předměty, které poničily i zaparkovaná auta.
Ignorace! zní z Bratrské kvůli rodině olašských Romů. K soudu míří žaloba

Udělejme vše proti šíření nemoci

Nakolik se situace v Olomouckém kraji bude dále zhoršovat, záleží podle epidemiologů do velké míry na zodpovědnosti každého jednotlivce, zda bude dodržovat zpřísněná opatření proti šíření infekce.

„Je potřeba udělat vše, co je v našich možnostech pro to, aby se zamezilo šíření nákazy,“ apelovala Andrea Škurková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

V Olomouckém kraji bylo od počátku epidemie do pátku potvrzeno 68 453 případů Covid-19. Zemřelo 1 188 nemocných.