Mají proto ekonomické i personální důvody, včetně mnohých negativních reakcí na její zamýšlené stěhování do prostor přerovského výstaviště.

Právě tam by se však v budoucnu mohl zrodit úplně nový festival.

Nad festivalem Zahrada visí největší otazník v jeho historii. Jeho další ročník nebude a je otázkou, zda vůbec ještě někdy bude.

„Myslím, že není nic vyloučeno, a v této chvíli si netroufnu říct, jak to se Zahradou bude v budoucnu,“ okomentoval dramaturg Zahrady Michal Jupp Konečný.

Velký odpor na facebooku

Důvodů, proč se pořádání festivalu ukončilo, je podle něho mnoho.

„Ty důvody jsou ekonomické i personální. Velkou roli zde sehrálo i plánované stěhování do Přerova, kde měla Zahrada dále pokračovat. Proti přestěhování se například na sociální síti Facebook zvedla řada negativních reakcí. Rozhodující potom bylo setkání širšího organizačního štábu, kde jsme se dohodli na tom, že chceme zachovat ideu Zahrady tak, jak byla. Všechno je nyní otevřené,“ uvedl Konečný.

Multižánrový festival, jehož posledních čtrnáct ročníků se realizovalo v Náměšti na Hané, se měl letos podruhé ve své historii přestěhovat.

Z Náměště ho totiž vyhnali černí prodejci, kteří se na festivalu přiživovali.

„Způsobili nám velké problémy a ještě teď máme dluhy,“ říká dramaturg festivalu s tím, že pokud by se situace změnila, není úplně vyloučeno, že by se do Náměště festival vrátil.

„Náměšť jsme opouštěli s velkou lítostí. Bylo to nejkrásnějších čtrnáct let festivalu,“ doplnil Konečný.

V Přerově chystají jiný festival

Starostka Náměště na Hané Marta Husičková, která před časem neskrývala zklamání nad rozhodnutím pořadatelů hudební událost přestěhovat, by návrat tradičního festivalu uvítala.

„Bylo to pro nás velké zklamání a určitě bychom se nebránili tomu, aby se k nám Zahrada vrátila. Kvůli ní jsme dávali do pořádku celý areál a je v našem zájmu, aby se prostor využíval ke kulturním aktivitám,“ okomentovala starostka situaci kolem festivalu, jehož novým domovem se mělo stát přerovské výstaviště.

Tam by se v budoucnu mohla založit úplně nová festivalová tradice.

„Nebude to Zahrada v té podobě, jakou lidé znají, ale mělo by jít o nový festival s jiným jménem, na kterém by se mohl podílet i Michal Konečný. V současnosti o tom jednáme,“ uvedl za přerovské výstaviště Milan Chytil.

Pokud by tradiční Zahrada skončila, byla by to podle jejího pravidelného návštěvníka Václava Koblence velká škoda.

„Návštěvníci by přišli o zásadní a největší festival folku a příbuzných žánrů. Nehledě na to, že festival dával příležitosti a objevoval mladé a talentované kapely,“ uvedl.

Takovou kapelou byla například olomoucká Bujabéza, která si loni odvezla Krtka, tradiční festivalové ocenění.

„Mrzí nás, že už si na Zahradě nezahrajeme. Nezbývá než doufat, že se v lepších časech třeba tradice obnoví anebo vznikne jiná a my nezůstaneme posledními Krtky v dějinách Zahrady,“ uvedla zpěvačka skupiny Bujabéza Zuzana Mimrová.