„Vítáme zlaté kluky!“ uvedl ve čtvrtek dopoledne starosta Troubek Radek Brázda vzácnou návštěvu.

Do obce, kterou nedávno podobně jako v roce 1997 zasáhly ničivé povodně, přijeli předat dar tři členové hokejové reprezentace, která vyhrála letošní mistrovství světa v Německu – kapitán Tomáš Rolinek, útočník Petr Vampola a obránce Miroslav Blaťák.

Do Troubek přivezli nejen ukázat mistrovský pohár, ale především předat šek na 1 250 000 korun.

„Když jsme se rozhodovali, kolik vybereme, padaly různé návrhy. Jestli to bude od každého pět tisíc, deset nebo patnáct. Pak někdo navrhl, aby to bylo deset procent. To jsme ještě nevěděli, že vyhrajeme,“ řekl Rolinek.

Díky úspěchu českých hokejistů a jejich ochotě pomoci dostanou Troubky jeden a čtvrt milionu korun. Na co budou použité, nechávají hokejisté na vedení obce.

„Jejich pomoc nás velmi šokovala, nevíme ani, kdo přesně inicioval zprávy hokejistům,“ sdělil starosta Radek Brázda, který jménem obce mistrům světa poděkoval.

Po slavnostním úvodu, který se konal v blízkosti pomníku obětem záplav v roce 1997, se účastníci přesunuli do sálu kulturního domu. Ten se v mžiku zaplnil do posledního místa.

Podle původního programu měla následovat beseda s mistry světa, fanoušci si však nenechali ujít možnost požádat o autogramy, obklopili hokejisty a nehnuli se od nich ani na krok.

Výzvy starosty, aby se děti posadily a mohla začít diskuze, vyzněly naprázdno. Zájemci se pak mohli vyfotit s hokejisty i pohárem.

I když zlatí hoši způsobili v Troubkách senzaci už tím, že přijeli, místní si velmi váží i jejich finanční pomoci.

„Je to od nich pěkné, určitě nám to hodně pomůže. Myslím, že tyto peníze by měly jít především na obnovu sportovišť. Zaplavená byla sportovní hala i fotbalové hřiště,“ vyjádřila svůj názor Hana Kamelandrová.

S tím souhlasí i starosta.

„Prostředky půjdou v první fázi na odstraňování škod na sportovištích, ale myslím, že zůstane i nějaká další část, která bude směřovaná dál,“ uvedl Brázda.