„Před třemi lety jsme se sešli s panem starostou a majitelem místní pálenice, abychom vymysleli strategii, jak zúročit místní pálenici a nadšení vlkošských pěstitelů. Tak jsme přišli na nápad uspořádat Vlkošskou baňku,“ informoval jeden z organizátorů František Sečka.

Soutěže se neúčastní pouze vlkošští pěstitelé.

„Třetího ročníku se zúčastnilo 44 obcí a měst ze širokého okolí. Letošní nejvzdálenější vzorek byl až z Chrudimi a nejjižnější z Radějova – Tvarožné Lhoty,“ prozradil další z organizátorů a degustátorů Stanislav Horák.

Vybrat tu nejlepší pálenku a likér vyžaduje mnohdy spoustu úsilí.

„Nejdříve se vyberou vzorky pálenek a likérů od pěstitelů. Ovoce se třídí podle kategorií a jednotlivé vzorky se zase seřadí podle abecedy a dají se jim katalogová čísla, čímž se stávají naprosto anonymními. Letos se vybralo na 294 vzorků destilátů a z toho 29 vzorků likéru. Proškolená komise z toho množství vybrala 55 vzorků, ze kterých deset hodnotitelů dále vybralo deset nejlepších vzorků v destilátech a pět v likérech,“ prozradil dále Sečka. Jak dodal, soutěž rozhodně není příležitost k opití se. Vždyť degustátor ze všech vzorků nevypije více než jeden decilitr destilátu.

Sobotní odpoledne už bylo jen jakousi pomyslnou třešničkou na dortu, kdy za příjemného vyhrávání cimbálové muziky a vůně slivovice byli oceněni ti nejlepší. Chutí své švestkové pálenky všechny nejvíce omámil Petr Apolenář ze Skaštic a za nejlepší likér si hlavní cenu odnesl Lubomír Karafiát z Prostějova.

Na celkové druhé příčce se ale přece jen umístila pálenka z Vlkoše.

„Postup je jednoduchý. Až začnou švestky padat ze stromu, musí se přebírat a čekat, až se začnou lepit na prsty. Potom s nima rychle do bečky, a pak se už jen těšíte, až se budou pálit a jak budou kapat. Potom konečně koštujete. Vypálit dobrou slivovici je úkolem každého hospodáře,“ prozradil stříbrný Stanislav Pagáč z Vlkoše.

Podle dalšího soutěžícího se musí ovoce na pálenku sbírat především s láskou, a to doslova.

„Umístil jsem se na čtvrtém místě. Dobře jsem se o trnečky staral. Nejraději ale mám, když je vše hotovo a já popíjím slivovici s kamarády. Když se nepovede manželství, tak to tak nevadí, jako když se nepodaří slivovice,“ dodal čtvrtý Jiří Kliment z Veselíčka.

„Kvalita pálenek se rok od roku zlepšuje, protože lidé zde jeden před druhým soutěží v kvalitnějším destilátu. Laťka v této soutěži se proto zvedá. V místní pálenici lidem také radíme, jak nejlépe jejich slivovici zdokonalit. Vždyť z 90 procent mohou chuť slivovice ovlivnit právě pěstitelé,“ řekl majitel místní pálenice Oldřich Nesvadba.