Výstava představí rodáka z Lipníku nad Bečvou, jenž prožil velkou část svého života v Přerově, nejen jako dálkového plavce a otužilce, ale také jako vojáka, sportovce – boxera a atleta.

Na vojně boxoval za vojenský klub Křídla vlasti, po řadě úspěchů snil o olympiádě v Římě 1960.

„Stačil ale malý okamžik, nepřesný doskok při tréninku a všechny naděje byly ztraceny. Při rekonvalescenci objevil nový druh sportovního vyžití – plavání," přiblížila Alžběta Sendlerová z Městské knihovny v Lipníku nad Bečvou, která výstavu pořádá.

František Venclovský se stal spoluzakladatelem oddílu plavců – otužilců. A právě tehdy v něm dozrála myšlenka vypravit se na kanál La Manche a vyzkoušet své síly tam, kde se to vždycky nemusí podařit.

„Šlo o odvahu suchozemce, který nikdy nebyl u moře. První pokus nevyšel. Druhý v roce 1971 už ano. Za své sportovní výkony získal mnoho diplomů, čestných uznání, medailí a odznaků. Některé z nich jsou součástí výstavy," doplnila.

Výstava v Domečku potrvá až do 29. října. Otevřena bude od pondělí do středy, a to od 9 do 12 hodin, a pak od 15 do 17 hodin. V sobotu je otevřeno od 15 do 17 hodin.