VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Guláš a zase guláš. Ve Skaličce se týmy utkaly o ten nejlepší

Hovězí, zvěřinový nebo jehněčí. Každý šikovný kuchař může uvařit lahodný gulášek, ale soutěž O zlatou vařečku může vyhrát jen jeden. Prvenství ze šestého ročníku klání ve Skaličce si odnesl domácí „Peryna tým“. Skvělý kulinářský zážitek si ale užil každý, kdo na akci v sobotu přišel.

15.7.2017 AKTUALIZOVÁNO 16.7.2017
SDÍLEJ:

Soutěž O zlatou vařečku ve SkaličceFoto: Deník / Poláková-Uvírová Petra

Areálem výletiště za sokolovnou se po celý den linula vůně a soutěžící týmy z domova i ze zahraničí, které reprezentovala slovenská obec Nemce u Bánské Bystrice, dělaly pro výsledek maximum. 

Mnozí kuchaři vsadili na hovězí maso, ale například tým mysliveckého sdružení Nihlov-Těšice, které hospodaří v honitbě Skalička, zariskoval divočákem. Vyplatilo se, protože si ze soutěže odnesl za druhé místo uzený balíček s vínem.

„Vaříme zvěřinový guláš z divočáka, nenakaženého morem. Sice už zazněly i hlasy, že to bude africký guláš, ale není to tak. Náš guláš je klasický, té nejvyšší kvality. Všichni víme, že je nejlepší, jen porota to neví,“ usmál se jeden z členů týmu Václav Váňa, jenž se zhostil role „hlavního míchače.“ 

Z jehněčího masa vařil českou a moravskou klasiku Josef Rýpar z Hluzova, jehož tým skončil na třetím místě.

„Účastníkem klání jsem už od prvních ročníků a letos opět vařím jehněčí guláš s dohledatelným původem, tedy od zemědělce z naší vesnice. Tentokrát ale máme patnáctilitrový kotlík, protože loni jsme měli osmilitrový a nestačil,“ řekl. 

A jaké ingredience jsou důležité, aby byla pochoutka dobrá?

„Suroviny musejí být ze zahrádky, žádná chemie. Maso by mělo být čerstvé a naložené v česneku a soli. Mám ještě jednu specialitu - kamarád mi dovezl koření z Indie, tak uvidím, jak se osvědčí. Nám ale stačí zúčastnit se, není důležité vyhrát,“ podotkl. 

Soutěž O zlatou vařečku měla i jednoho zahraničního účastníka - tým z partnerské obce Nemce na Slovensku. Příchozí mohli u stánku ochutnat nejen guláš z hovězí kližky, ale i parenicu nebo slaninu. 

„Na Slovensku děláme guláš s bramborami, ale za ty roky jsme vypozorovali, že se u vás dělají bez brambor, tak jsme se přizpůsobili,“ svěřil se starosta obce Nemce Dušan Mydlo, který vzal sám do ruky vařečku. 

S cenou diváka a pivním sudem odcházel z klání tým z Hradčan na Přerovsku.

„Máme klasický guláš z hovězí plecky, nic zvláštního. Musí mít ale dobrý šmak a pikantnost, aby tam byla koncovka,“ zhodnotil jeden z členů týmu Jaromír Václavík. 

Soutěž O zlatou vařečku se ve Skaličce stává tradicí a starostka Petra Kočnarová z toho má radost. 

„Zájem je velký, a to jak ze strany týmů, tak i místních obyvatel. Lidé zaplatí vstupné 70 korun, dostanou tři žetony, protože součástí je i cena veřejnosti, a mohou ochutnávat ze dvanácti druhů gulášů. Na své si přijdou i soutěžící, kteří od nás vždy dostanou nějaký dárek. Nikdo tedy neodchází s prázdnou,“ uzavřela. 

Autor: Petra Poláková-Uvírová

15.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Házenkáři Králova Pole podlehli Hranicím 26:28.
16

Hranice loupily v Brně. Nezastavil je ani bývalý Cementář Hastík

Jana Novotná na dvorcích TK Precheza Přerov v roce 2014
14

Zemřela Jana Novotná, součást tenisových šampionů z Hané

Jak vybavit malý dětský pokoj?

Bydlíte v malém panelákovém 3+1, máte dvě děti a nevíte, jak je obě vměstnat do malého dětského pokoje? I na malém prostoru se dají dělat zázraky, jen je potřeba při zařizování dětského pokoje trochu přemýšlet!

Tomáš Hradílek je v nemocnici. Nelze přihlížet smrti vlastního otce, říká dcera

Disident a bývalý mluvčí Charty 77 Tomáš Hradílek z Lipníku nad Bečvou, který drží od 1. listopadu hladovku na protest proti prezidentské kandidatuře Miloše Zemana, skončil v nemocnici.

Nepropásněte! Fotbalové naděje 1. FC Viktorie Přerov v tištěném Deníku

Nenechte si ujít pondělní tištěné vydání Přerovského a hranického deníku! Najdete v něm 2. díl jedinečného projektu Deník nám fandí.

Přípravy na výstavu betlémů jsou v plném proudu

Už jen pár dnů zbývá do zahájení jedné z největších a nejnavštěvovanějších expozic v Hranicích. V Galerii M+M v těchto dnech vrcholí přípravy na Výstavu betlémů a vánočních tradic, kterou v pátek 24. listopadu v 17 hodin zahájí slavnostní vernisáž.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT