Každý tým měl pět hodin na uvaření svého guláše. Na hlavní ingredienci lákali kuchaři hned u kotlíků, postup a dochucení volili podle zkušeností. „Vsadili jsme na hovězí guláš z kližky. Jsou tam základní ingredience, které k tomu patří. Zároveň každý přispěje něčím svým," vysvětlili za domácí TJ Sokol Skalička Pavel Andrys a Jana Bagarová. Srnčí maso si vybral tým Skalagro Skalička, který nakonec zvítězil. „Od myslivců dostáváme každoročně srnce, takže volba byla jasná. Základem je dobře opečená cibule a maso podusit, ať se zatáhne a je šťavnaté," prozradila Zdeňka Plesníková.

Na „kozlíkový guláš" lákal Josef Rýpar z Hluzova, který získal titul nejsympatičtějšího kuchaře. „Máme kozlíka od místního dodavatele pana Petra Reka z pastevního chovu. Všechny suroviny, které dáme do guláše, si sami vyrobíme, takže v nejlepší bio kvalitě," slíbil šéfkuchař týmu z Hluzova.

Zahraniční účast zastupovala slovenská obec Nemec, která se soutěže O zlatou vařečku účastní každoročně. „Jako starosta jezdím každý rok na Moravu a do Čech na vyhodnocení soutěže Vesnice roku. Navštívím všechny tři vyhlášené nejlepší vesnice, získávám tady kontakty a snažím se najít inspiraci," vysvětlil starosta Pavel Mydlo. „Do guláše jsme schválně dali zemáky, protože se to tak u nás dělá. Vaříme v tom i bůček, který dáváme na ochutnání," prozradil slovenské kulinářské triky.

Účast jim lidé ze Skaličky oplácí v listopadu, kdy se v obci Nemce nedaleko Banské Bystrice koná soutěž ve vaření kapustnice, tedy zelňačky. Právě na Slovensku se konceptem soutěže místní inspirovali. „Díky spolupráci s obcí Nemce jsme navštívili jejich soutěž a nápad převzali. První ročník se u nás konal v roce 2012, uvažovali jsme letos o změně, ale nakonec jsme zachovali kotlíkové guláše. Má to stále úspěch," potvrdila starostka Skaličky Petra Kočnarová.

Dobrá nálada trvala i přes neustávající déšť. „Máme takové extrémy, buď je horko, kdy jsou skoro čtyřicetistupňová vedra nebo prší. Jsem ráda, že lidé přijeli. Účast je sice menší, ale nám to nevadí," dodala.

O výsledcích rozhodli po anonymní ochutnávce vzorků porotci, naopak o nejoblíbenější guláš hlasovali návštěvníci pomocí žetonů u jednotlivých stanovišť.

Přehled výsledků
1. místo: Skalagro Skalička
2. místo: Myslivecké sdružení Nihlov-Těšice
3. místo: Spolek kuchtíků Hradčany
Nejlepší guláš podle veřejnosti: Obec Nemce
Nejsympatičtější kuchařka: Iva Fiedorová z týmu Fekete
Nejsympatičtější kuchař: Josef Rýpar z týmu Rýpar Hluzov