„Je to tradice, kterou chceme zachovat a uspořádat každý rok. Jedná se o mši za všechny zemřelé motorkáře. Nejenom za ty, kteří zemřeli po havárii na cestách, ale také za všechny ostatní naše kamarády, kteří v minulém roce odešli. Za ně se v kostele pomodlíme. Je to speciální událost i pro ty nevěřící. Řada z nich se do kostela podívá jen jednou za rok," řekl k začátku sobotního programu Jiří Richter, jeden z organizátorů akce.

V kostele Stětí svatého Jana Křitele od jedenácti hodin hranický děkan Jiří Doležel sloužil motorkářskou mši se zmíněným účelem. Poté před chrámem stojící stroje, mezi kterými se samozřejmě nejvíce vyjímala značka Harley Davidson, do nové sezony posvětil.

„Přestože je tentokrát špatné počasí, máme tady více motorek než vloni. Je to možná i tím, že akce je spojená s akcí Poslední míle a zároveň se zahájením sezony," doplnil Jiří Richter.

Klub majitelů motocyklů Harley Davidson v Ostravě vznikl před třiceti lety. Celosvětové společenství Harley Owners Group, jak zní jeho originální název, sdružuje v současné době kolem jednoho a půl milionu členů.

„Máme jasně určená pravidla, jak se mají motorkáři chovat, jak mají jezdit. Je tam také doslova uvedeno, že majitelé motocyklů Harley Davidson se nesmí povyšovat řečmi o tom, že mají lepší motorku než ostatní. S tím souvisí i tato mše. Ta je určená všem, tedy i těm, kteří sem přijedou třeba na starém mopedu," dodal organizátor.

Hranice samozřejmě v sobotu nebyly konečnou zastávkou. Desítky motorkářů se po mši vypravily směrem na Potštát a Odry. Svou vyjížďku pak zakončili ve Vražném, kde si užili odpolední kulturní program.