„Hasiči likvidovali především požáry odpadu na volném prostranství, v popelnicích a v kontejnerech. Nejvíce práce měli v Olomouci, kde byli potřeba na čtyřech místech,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Proferionálové z tohoto sboru hasili například požár v olomoucké Rooseveltově ulici, kde plameny zničily jeden kontejner a druhý poškodily. V Příkazech-Hynkově museli pokácet lípu, která i po uhašení ohně stále doutnala.

Kromě požárů zasahovali hasiči také u dvou dopravních nehod. V Oskavě na Šumpersku krátce před druhou hodinou ráno poškodilo BMW s opilým řidičem za volantem plynovou přípojku před rodinným domem a skončilo v potoce.

„Hasiči zjistili, že vozidlo je nárazem poškozené a unikají z něj provozní kapaliny. Proto na potok natáhli nornou stěnu a posléze vozidlo vyprostili,“ vylíčila Hacsiková. Řidič se zranil.

Druhá havárie se stala zhruba ve stejnou dobu v Měrovicích nad Hanou na Přerovsku a také ji měl na svědomí šofér s alkoholem v krvi. Ford Focus narazil do stromu a začal hořet. Dvě osoby to stálo zranění.

Ilustrační foto
V Olomouckém kraji se jako první narodil Filip z Uničova
Novoroční výstup na Velký Kosíř 2019
Velký Kosíř zdolalo přes 3600 turistů. Vítal je Kosířan i vůně guláše

Pyrotechnika zazlobila

Ještě více práce měli krajští policisté.

„Během silvestrovské noci šetřili v Olomouckém kraji téměř dvě desítky případů, které měly znaky přestupků proti občanskému soužití nebo veřejnému pořádku, případně výtržnictví,“ shrnula policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Ale policisté se zabývali i neopatrnou manipulací se zábavní pyrotechnikou. Například muži ze Šumperska poranila římská svíce oko.

„Musel být převezen k ošetření do nemocnice. Dále evidujeme dva případy ovlivnění mladistvých osob alkoholem, v jednom případě s převozem do nemocnice,“ doplnila mluvčí Vybíralová.

Linka tísňového volání přijala asi deset oznámení souvisejících se zábavní pyrotechnikou.

„Byly mezi nimi i případy poškození poštovní schránky na Šumpersku, rozbití skleněné výplně okna na Olomoucku nebo poškození vozidla na Prostějovsku. Policisté na Olomoucku prověřovali také tři drobné požáry, jednalo se zejména o vzplanutí popelnic a zbytků po pyrotechnice,“ uzavřela Vybíhalová.

V souvislosti s návratem ze silvestrovských oslav, rekreací a návštěv u příbuzných očekávají policisté zvýšený provoz na cestách, a proto žádají řidiče, aby byli opatrní a dodržovaly silniční pravidla. Pozor by si měli dát i na zbytkový alkohol v krvi, u cest budou stát kontroly.

Tradiční silvestrovská show otužilců v řece Bečvě v Přerově
Silvestrovská show otužilců přilákala tisíce lidí

Výjezdy hasičů 31. 12. 2018 – 1. 1. 2019
18:26 - Olomouc, Fischerova – likvidace požáru krabice od pyrotechniky, která byla v odpadkovém koši
18:51 – Olomouc, Dlouhá – zahoření krabic od pyrotechniky
20:19 – Přerov, nábř. Dr. Edvarda Beneše – kontrola po požáru odpadkového koše, který před příjezdem hasičů zlikvidovala hlídka policie
21:27 – Olomouc, Rooseveltova – likvidace požáru kontejnerů, jeden zcela zničen, druhý poškozen
22:26 – Šumperk, J. z Poděbrad – likvidace požáru podzemního kontejneru
00:47 – Šternberk, Hlavní nám. - požár zbytků a odpadu po pyrotechnice
1:20 – Příkazy-Hynkov – požár staré duté lípy, hasiči ji několikrát prolili vodou, ale protože stále doutnala, pokáceli ji a na zemi znovu dohasili
2:55 – Olomouc, Hermanova – požár plastového kontejneru