Hasiči každoročně vyjíždějí k desítkám případů domácích a volně žijících zvířat, která se ocitla v nebezpečí.

Uvízlé srnky

Například v polovině listopadu je lidé přivolali ke dvěma srnkám topícím se v rybníku u Bělotína na Hranicku. Profesionální jednotka, která na místo dorazila se člunem však nemohla topící se zvířata najít. Až po zhruba dvaceti minutách, kdy již chtěli záchrannou akci odvolat, našli v zarostlé bahnité části rybníka dvě vyčerpané srny, které před nimi utekly na břeh.

K dalšímu topícímu se zvířeti přivolala hasiče koncem srpna žena ze Šumperka.

„Když přijeli k tamnímu náhonu, oznámila jim, že srnka mezitím přeplavala na druhý břeh a vyskočila z vody ven,“ řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Kůň na dálnici, užovka na balkoně

Profesionální jednotky z Olomouckého kraje se zabývaly rovněž záchranou kočky ze stromu, vyproštěním koně z jímky, odchytem výra, vyproštěním volavky z rybářského vlasce a ptáka uvízlého ve voliéře, odchytem koně z dálnice, ovce ze silnice a užovky červené z balkonu. V polovině července jim práci navíc přidělalo dvacet divokých selat, která se v nočních hodinách proháněla v zámeckém parku ve Velké Bystřici na Olomoucku. Po náročném zásahu se podařilo zahnat většinu neposlušných selat do chovného příbytku, majitelé v jejich odchytu pokračovali i za denního světla.

Neposední papoušci

V červnu zasahovali hasiči u chovatelů, kterým uletěli papoušci. Jednoho opeřence se pokousili neúspěšně odchytit v olomoucké městské části Chomoutov. Naproti tomu v Javoří na Zábřežsku už byli úspěšnější. Papouška nejdříve pokropili, pomocí výškové techniky odchytili a pak předali majiteli.

Jeden visel na okapu, druhý v komíně

Několikrát hasiči pomáhali lidem, kteří se vlastní neopatrností dostali do kuriozních a zároveň velmi nebezpečných situací. V polovině září například vyjížděli do Šternberka k osobě vísící za okapy rodinného domku. Muži spadl při instalaci televizní antény ze střechy. Postupně se mu podařilo vzepřít a dostat se na střechu sousedního domu. Při kolizi však utrpěl zranění, záchranná služba jej převezla na ošetření do nemocnice.

Poslední srpnový den hasiči zachraňovali muže uvízlého v komíně ve Šmeralově ulici v Prostějově. „Byl uvězněn asi tři a půl metru hluboko v komíně o rozměrech 40 krát 50 centimetrů. Spustili jsme mu lano s opaskem a helmu a přes kladku jej vytáhli. Byl ve velmi špatném psychickém stavu, proto se o něj postarali zdravotníci,“ vzpomněla Hacsiková.

Drama ve vodě

Přímo v náhonu v ulici Čihadlo skončilo začátkem května osobní auto řidiče, který jej zapomněl zabrzdit. Vylovit jej se hasičům podařilo až s pomocí speciálního vozidla s hydraulickou rukou a několika potápěči. Zásah byl složitý, proud vody vozidlo neustále posouval dál. Auto se navíc ponořilo pod mostkem, který bránil vytažení.

Z vody se nemohla dostat také dívka, která se v únoru projížděla na koni v polích mezi Černovírem a Chomoutovem a uvízla na jednom z ostrůvků. Záchranné práce trvaly několik hodin.

„Za pomocí hydraulické ruky a háku jsme vytvořili kladku a dalším navijákem postupně dostali koně i s majitelkou bezpečně na břeh. Po celou dobu byl na místě veterinář, který dohlížel na zdravotní stav zvířete. Hasiči měli obrovskou radost, že se oba podařilo zachránit. To, že další dvě hodiny umývali a čistili veškerou techniku od bláta jim ani moc nevadilo,“ poznamenala Hacsiková.