Na této středověké památce se totiž konalo tradiční už sedmadvacáté mezinárodní setkání uměleckých kovářů s názvem Hefaiston.

Na letošním ročníku se také vzpomínalo na mistra černého řemesla Alfreda Habermanna, který letos v dubnu náhle zemřel. Habermann stál u zrodu této věhlasné přehlídky kovářské tvorby.

Lipník dostal cenu A. Habermanna

Pietní akt se konal v sobotu odpoledne na třetím hradním nádvoří. Na Papeže kovářů, jak byl Habermann přezdíván, zavzpomínal ředitel Muzea Komenského v Přerově František Hýbl.

„Jeho odkaz si budeme připomínat na každém ročníku Hefaistonu. Za mimořádný počin v oblasti kovářské tvorby a za propagaci tohoto uměleckého řemesla budeme udílet Cenu Alfreda Habermanna. Na Freda nikdy nezapomeneme,“ řekl ředitel muzea František Hýbl.

Na letošním ročníku Hefaistonu byla tak vůbec poprvé udělena tato cena, kterou získalo město Lipník nad Bečvou. Ocenění převzal lipnický starosta Miloslav Přikryl.

„Velmi si toho vážíme, tak jako jsme si vždy vážili mistra Habermanna. Měl u nás v Lipníku mnoho osobních přátel a Lipník bude také městem, kde bude umístěno jeho poslední navržené dílo. Jedná se o plastiku lípy nazvanou Tillia. Její slavnostní odhalení plánujeme na jaro roku 2009,“ uvedl lipnický starosta Přikryl.

Při sobotním pietním aktu bylo také přejmenováno Kovářské studio na třetím nádvoří na Studio Alfreda Habermanna. Vzpomínkového odpoledne se zúčastnila také manželka a nejmladší dcera Alfreda Habermanna Kristýna, která má společně s uměleckým kovářem Pavlem Tasovským zhotovit Tilliu.

Nádvoří zaplavily stovky děl

Během víkendu mohli návštěvníci hradu spatřit více než tři stovky exponátů umístěných na všech nádvořích. Své práce zde vystavovali nejen čeští umělečtí kováři, ale také zahraniční.

„Letošní ročník Hefaistonu si nenechalo ujít přes pět stovek účastníků z třiadvaceti zemí světa,“ upřesnila vedoucí správy hradu Marcela Kleckerová s tím, že mezi tradiční účastníky patří zejména kováři z Itálie, Německa, Rakouska a Polska. Navíc, kdo chtěl kováře sledovat přímo při práci, měl příležitost na třetím nádvoří, které tradičně patří demonstraci kovářského řemesla.

„Člověku se až tají dech, co všechno kováři dokážou vyrobit z kusu železa. Myslím, že musí být nejen zruční, ale hlavně musí být nápadití. Je tu k vidění spousta nádherných kousků,“ svěřila se jedna ze sobotních návštěvnic Helfštýna Markéta Plšková z Valašského Meziříčí.

Jak vyčíslila správa hradu, v sobotu prošlo branami Helfštýna zhruba 7800 návštěvníků. „Zdálo se, že návštěvnost byla o něco vyšší než loni. Přesná čísla ale v tuto chvíli zatím nemáme k dispozici,“ doplnila Kleckerová.

Práce kovářů hodnotila porota

Hefaiston je každoročně také soutěžní přehlídkou. Odborná komise hodnotila přihlášené výrobky hned v několika kategoriích. Už poněkolikáté se do soutěže na Hefaistonu zapojila například dílna Stawaritsch.

„Soutěžíme zde letos s plastikou nazvanou Diváci, ale také tu vystavujeme dva výrobky. Jednak kovanou branku a část kovaného plotu. Hefaistonu se účastníme už pojedenácté. Je to prestižní záležitost, kterou si málokdo z našeho oboru nechá ujít,“ svěřil se šestašedesátiletý Alfréd Stawaritsch, který má se svými dvěma syny kovářskou dílnu v Kostelci na Hané.

„Kovářem jsem vyučený a toto řemeslo jsem třicet let vyučoval na učilišti. Po revoluci jsem si založil dílnu a přidali se ke mně i oba synové. Jsem tomu rád, že mám následovníky,“ svěřil se otec jednačtyřicetiletých dvojčat.