Asi desítka mužů pročesávala téměř čtyři hodiny lesík na Kojetínsku v oblasti mezi Křenovicemi a Popůvkami. Hoch totiž řekl otci, že pokud se mu nepodaří usmrtit s pomocí prášků, skočí pod auto. Výhrůžky se mu naštěstí nepodařilo uskutečnit.

„Rozrušený otec informoval o úmyslu svého syna telefonicky policisty,“ řekla přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková. Chlapec měl podle informací vyšetřovatelů dokonce uvést přesné místo, kde hodlá skočit pod auto – jednalo se o silnici z Kroměřížska na Vyškovsko.

„Kolem půl osmé večer jsme zahájili rozsáhlou pátrací akci, která trvala asi do půlnoci a skončila úspěchem. Hoch byl v lese nalezen živý a v pořádku,“ upřesnila Sedláčková.

V současné době je dítě v péči lékařů a psychologů. „Chlapec je hospitalizovaný v nemocnici a záleží teď pouze na lékařích, kdy bude propuštěn,“ doplnila mluvčí. Podle jejích slov se na Přerovsku nejedná o ojedinělý případ.

V červnu letošního roku hledali policisté také dvě studentky přerovského gymnázia ve věku 11 a 15 let, které odešly z domova a nechaly po sobě dopis na rozloučenou.

„Dívky uvedly, že spáchají sebevraždu skokem ze střechy. Svůj úmysl si ale nakonec rozmyslely,“ popsala policejní mluvčí. Po zhruba dvaceti hodinách od zmizení zatelefonovala jedna z dívek otci a určila místo, kde se nachází. Policisté našli obě ztracené studentky na vlakovém nádraží v Přerově a předali je v pořádku rodičům.

Podle vyšetřovatelů hraje v podobných případech hlavní roli to, jak rychle se policie o zmizení dítěte dozví. „Někdy rozhodují doslova minuty,“ říká mluvčí Sedláčková. Ta radí, aby rodiče problémy svých dětí nepodceňovali. „Pokud objeví náznaky jakéhokoliv neobvyklého chování nebo zjistí, že se dítě kvůli něčemu trápí, měli by kontaktovat psychologa,“ vysvětlila mluvčí.

Děti se zase v případě psychických potíží mají svěřit někomu blízkému, nebo se obrátit na Linku důvěry.